Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode

5 coola seniorer som tar över Instagram

Kliv åt sidan Kendall Jenner och Gigi Hadid, nu tar seniorerna över Instagram.

Text: SvD Perfect Guide - 21 juni 2018
Annons

I överdimensionerade plagg, stora örhängen och snäv page poserar 64-åriga Lyn Slater på Instagramkontot Iconaccidental. Precis som användarnamnet antyder blev universitetsprofessorn modeikon över en natt efter att ha fotograferats under New York Fashion Week av misstag. I hennes sociala medier, med knappt en halv miljon följare, visar hon upp sina outfits som ofta består av plagg från Comme des Garçons, Yohji Yamamoto och ett och annat vintagefynd.

– Jag är inte 20. Jag vill inte heller vara 20, men jag är jäkligt cool. Det är så jag tänker när jag publicerar en bild, säger hon.

Annons
Annons

Gemensamt för dessa vitala seniorer är att de inte låter normer styra varken klädval eller livsstil. Den före detta playboy-bunnyn, 83-åriga Dorrie Jacobson, fick stor uppmärksamhet förra året när hon poserade i svarta spetsunderkläder på Instagram. På sitt konto Senior Style Bible uppmuntrar hon sina följare att släppa gamla ideal och inte ta hänsyn till vad som anses lämpligt för äldre kvinnor. ”Klä dig som du vill. Vad som är lämpligt för en viss ålder har inget att göra med det”, skrev hon på Instagram

Den attityden har även 89-åriga Helen van Winkle. På Instagramkontot Baddie Winkle poserar hon i färggranna plagg, lekfulla badkläder och t-shirts med tryck som ”Be a slut, do whatever you want”. Hon följs och dyrkas av miljoner och märken som Got2B och Smirnoff har betalat för att få visa upp sina produkter i Winkles flöde.

De har kallats för Insta-grans och utöver att inspirera sina följare har allt fler varumärken fått upp ögonen för dessa kvinnor.
– Marknadsförare vet att kvinnor i min ålder har pengar att spendera, säger 60-åriga Jan Corell. Hennes Instagramkonto Silver is the new blonde har attraherat en rad olika märken som J. Jill och underklädesmärket Soma Intimates.

– Vi är inte och kommer aldrig att bli små tanter i blått hår som sitter på ålderdomshem, säger Jenny Kee som har kontot Jennykeeoz. Den 71-åriga australiensiska designern inspirerar dagligen tusentals följare med sina färgstarka stickade plagg.
– Om vi hamnar på ålderdomshem kommer vi med vår marijuana, hälsosamma mat och känsla för stil.

Annons