Annons

Orchestra BaobabSenegalesisk dansband som kulturarv

Orchestra Baobab.
Orchestra Baobab. Foto: Youri Lenquette

Baobab från Senegal bjuder på afrosoul under sitt gästspel som fortsätter till Malmö och Göteborg. Även om nya medlemmar tillkommit har bandet ännu kvar känslan för afrikanska rytmer.

Under strecket
Publicerad

Ett tag restes det frågetecken för Orchestra Baobabs korta turné, där de även besöker Malmö, Göteborg och Oslo. I mars i år avled saxofonisten Issa Cissokho och även om han inte var med och grundade orkestern har han varit en central gestalt i den sedan tidigt sjuttiotal. Med honom försvann inte bara det typiska saxofonspelet, som visserligen imiteras väl av hans yngre ersättare, utan också ytterligare en av veteranerna. Följdfrågan, när det visade sig att konserterna skulle bli av, var hur länge det faktiskt kunde sägas vara samma band när allt färre originalmedlemmar återstod.

Nu står de i alla fall där och trängs i tryckande värme på Kägelbanans scen, ett par veteraner omgivna av yngre musiker, och ser ut över den utsålda lokalen. Konserten inleds med en tyst minut, sedan rullar showen igång, Musiken drivs framåt ömsom av de långsamma, afrolatinska gitarrslingorna, ömsom av slagverk. Man växlar sångare, saxofonen fyller i mellan fraserna i Cissokhos stil, mitt emellan solo och riff. I övrigt är det få utsmyckningar. Osentimentalt om man så vill, även i de sentimentala låtarna. Eller funktionellt, som det anstår ett dansband.

Annons
Annons
Annons