Annons
X
Annons
X

Senator vill se jeansen på rätt plats

New York-senatorn Eric Adams har tröttnat på baggyjeans och kalsonger. Nu startar han en reklamkampanj för att få unga killar att dra upp byxorna. ”Det här antagligen den viktigaste kampanjen någonsin i New York. Hängiga byxor är ett socialt förfall”, säger han.

Foto: AP

Gettomodet – att ha jeansen nerhasade under rumpan – är en destruktiv image, tycker senatorn. ”Vi kan bättre! Stoppa hänget!”, är budskapet från stora reklamskyltar i New York. På bilden syns två killars kalsongprydda rumpor. Jeansen hänger en bit under skinkorna.

Trenden med nerhasade jeans har rötter i fängelsekulturen. Unga män som arresteras blir genast av med bälten och skärp, för att inte kunna hänga sig eller skada andra i cellen. Någon kom på att jeans som hängde under rumpan såg tufft ut och dessutom markerade att man var en farlig kille, eftersom man gjort en fängelserunda. En trend var född.

–Jag fick idén till kampanjen när jag åkte tunnelbana, berättar senator Adams. En ung man stod bredvid mig med hängande jeans och rumpan stack ut. Alla i vagnen var äcklade. Men ingen sa något.

Annons
X

Senator Adams kampanj vänder sig främst till föräldrar, säger han.

–Unga människor kommer alltid att tänja gränser. Men det måste finnas vuxna som säger stopp. Det har gått så långt att hängiga jeans har blivit norm. Vi har inte gett klara signaler om att kalsongrumpor inte är acceptabelt.

Men på en tunnelbanestation i Brooklyn fnyser ett par unga killar, med synliga och färggranna kalsonger, åt kampanjen.

–Vad kan en reklamaffisch göra för skillnad? Om våra föräldrar inte sagt något hittills, varför skulle de göra det nu? undrar David Seley, 22.

–Låt folk klä sig hur de vill, menar Cameron Ahrndes, 19. Politiker kan inte kontrollera oss.

Faktiskt har det gjorts försök att förbjuda jeans som hänger under skinkorna. I Florida drevs en lag mot hängbyxor igenom för några år sedan. Men lagen upphävdes senare, när en högre domstol förklarade att den stred mot grundlagen.

Senator Adams, som jobbat som polis i New York i 20 år, hoppas att hans kampanj ska skapa en ny inställning till baggyjeans.

–Om du klär dig som en slusk har du ingen respekt för dig själv eller för andra. Vi kan bättre, avslutar han.

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X