Senator med KKK-förflutet

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Han har häftet med den amerikanska författningen i fickan och framställer sig gärna som senatens åldrande lejon, men fläcken från KKK-medlemskapet går inte att tvätta bort.
Under början av Irakkriget blev den demokratiske senatorn Robert Byrd en hjälte bland unga krigsmotståndare för ljungande tal där han beskyllde Bushadministrationen för att ljuga. Men konservativa bloggare var snabba med att påpeka att Byrd minsann inte var den rätte att mästra andra.
Den 87-årige Byrd har just utkommit med en över 800 sidor lång självbiografi, Child of the Appalachian Coalfields. I den beskriver han både hur han växte upp hos släktingar i West Virginia efter sin mors tidiga död och sin mer än halvsekellånga kongresskarriär.

– Det har hemsökt och förödmjukat mig genom hela mitt liv och har lärt mig högst tydligt vad ett enda misstag kan betyda, skriver Byrd i boken om sitt samröre med Ku Klux Klan.
I boken berättar Byrd att KKK var mer som en klubb för män med ambitioner i samhället. Han kontaktade
högste KKK-ledaren, Grand Wizard, i början av 1940-talet och var sedan aktiv medlem under hela det årtiondet, enligt tidningen Washington Post som granskat tidningsartiklar och andra samtida dokument.
Samröret dök upp redan när Byrd ställde upp i kongressvalet 1952, men han lyckades slå bort anklagelserna både då och senare. Likaså röstade han emot lagen som gav svarta rösträtt 1964 och emot den legendariske Thurgood Marshall som förste svarte HD-domare.
Byrd klarade sig alltså undan repressalier när nutida kollegan Trent Lott från Mississippi hamnade i blåsväder för en kommentar om segregationister.
Varför besvaras dels med att han gång på gång sagt att han hade fel, dels med att han lyckats bärga hem miljarder i federala skattemedel till det fattiga West Virginia.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons