Annons

”Det är ovärdigt vad Anders Tegnell utsatts för”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson och Taha Alexandersson från Socialstyrelsen under fredagens presskonferens.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson och Taha Alexandersson från Socialstyrelsen under fredagens presskonferens. Foto: Anders Wiklund/TT

Folkhälsomyndigheten höll under fredagseftermiddagen sin dagliga pressträff om coronaviruset. Medverkade gjorde även Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Det är inte acceptabelt att bedriva verksamhet som utsätter medborgarna för risk”, sa generaldirektör Johan Carlson under fredagens pressträff.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 3
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 2 av 3

Anneli Bergholm Söder, chef för den operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 3 av 3

Pressträffen inleddes av Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

– Huvudsakligen sker samhällsspridningen i storstadsområdena och särskilt i Stockholm, säger Carlson och berättar att vi kommer att se en stor påfrestning på samhället den kommande tiden.

– Hittills har kritiken mot oss varit att vi vidtar för svaga åtgärder. Men jag skulle säga att vi vidtagit rimliga åtgärder i förhållande till hälsan i befolkningen, säger han.

Många medarbetare vid myndigheten, däribland stadsepidemiologen Anders Tegnell, har fått utstå mycket hård kritik den senaste tiden, enligt generaldirektören.

– Det är närmast ovärdigt det han utsatts för, säger Carlson.

På torsdagen antog riksdagen en lag som ger regeringen möjlighet att från och med måndag stänga landets skolor under extraordinära omständigheter. Men enligt Johan Carlson är det fortfarande inte aktuellt att stänga skolor och förskolor i dagsläget.

– Effekterna av stängning av skolorna är marginell, om ens någon i dagsläget. På baksidan ser vi fortfarande stora problem med barnomsorgen, de utsatta barnens situation och vad det kommer innebära för föräldrar som arbetar i hälso- och sjukvården och andra viktiga yrken.

Annons
Annons

”Det är inte acceptabelt att bedriva verksamhet som utsätter medborgarna för risk”, sa generaldirektör Johan Carlson under fredagens pressträff.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
”Det är inte acceptabelt att bedriva verksamhet som utsätter medborgarna för risk”, sa generaldirektör Johan Carlson under fredagens pressträff.
”Det är inte acceptabelt att bedriva verksamhet som utsätter medborgarna för risk”, sa generaldirektör Johan Carlson under fredagens pressträff. Foto: Anders Wiklund/TT

Carlson tog också upp problemen med resandet mellan olika städer i Sverige, framförallt städer med stark fjällturism.

– Det är i grunden positivt att människor rör sig ut från storstäderna, men det finns en hel del problem. Utbrottet som vi har idag beror på den spridning som skedde i de italienska alperna och den omedvetenhet som fanns då.

Han uppmanade invånarna i landets storstäder att därför tänka över sina kommande resor till turistområden i fjällen. Dessa resor är riskfyllda, enligt Carlson.

– Att vara ute i naturen och åka skidor på ett längdspår är naturligtvis inte problematiskt. Däremot finns det risker i trånga miljöer, till exempel stängda liftar, after ski-evenemang, barer och pubar.

På måndag nästa vecka kommer Folkhälsomyndigheten därför att träffa länsstyrelser, regioner och smittskyddsläkare i berörda län.

– Det är inte acceptabelt att bedriva verksamhet som utsätter medborgarna för risk, säger han och räknar bland annat upp after ski-verksamheten och andra inomhusevenemang som finns i turistområden.

Vården i dessa turistområden kan komma att utsättas för stora påfrestningar under ledigheten, enligt Carlson.

– Åker man till fjälls kan man inte räkna med att man vid luftvägsbesvär kan ta ett test för att se om man kan fortsätta åka skidor eller om man lider av något annat. Då gäller självisolering, säger Carlson.

Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 2

Anneli Bergholm Söder, chef för den operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 2 av 2

Han lyfte även vikten av att man måste kunna ta sig hem på egen hand om man blir sjuk.

– Man kan inte räkna med att man kan komma hem med hjälp av flyg, buss eller tåg. Man kan bli fast utan möjlighet att ta sig hem, betonar han.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson gav en uppdatering om Socialstyrelsens senaste arbete under pressträffen.

– Regioner rapporterar fortfarande måttlig till kritisk påverkan på förbrukningsmateriel, säger Alexandersson.

Leveranserna fortsätter att komma kontinuerligt. Men det är inga överskott, betonar hon. På Socialstyrelsen arbetar man fortfarande med att säkerställa att dessa leveranser håller i sig över tid.

– Under den senaste veckan har vi lämnat stöd till sju regioner. Exempel på stöd som har lämnats är bland annat skyddsmasker och olika typer av skyddsutrustning. Men också tält och modulhus.

Alexandersson tog också upp frågan om intensivvårdsplatser och meddelade att Socialstyrelsen stödjer regionerna i deras arbete med att kunna utöka antalet intensivvårdsplatser om behovet uppstår.

– Enligt den senaste rapporteringen så rapporteras ingen till måttlig påverkan i intensivvårdsplatserna just nu. Det är den dagsaktuella bilden, säger Alexandersson.

Anneli Bergholm Söder, chef för den operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Anneli Bergholm Söder, chef för den operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Anders Wiklund/TT

Tredje myndigheten på plats var Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Anneli Bergholm Söder, chef för den operativa avdelningen på MSB, påpekade att situationen utvecklats från att främst beröra hälso- och sjukvården till att nu beröra hela samhället.

– Nu påverkas vardagen för de flesta av oss, säger Bergholm Söder.

Hon betonade att myndigheten just nu kan klara att upprätthålla samhällsviktig verksamhet även om graden av påverkan varierar.

– I försörjningen av grundläggande funktioner i samhället som livsmedel, dricksvatten och el så ser vi inga störningar alls. Inte heller i viktiga funktioner i skydd och säkerhet.

– Vi ser redan nu att pandemin orsakar ekonomiska konsekvenser i samhället. Det belastar samhället. Vi behöver begränsa smittan, men samtidigt säkerställa att samhället fortsätter att fungera.

Bergholm Söder fortsätter:

– Vi har alla en roll. Vi behöver ta vara på de resurser och den kompetens som finns i samhället.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons