Annons
Allt finns att köpa i de små butikerna runt Huaqiang Road.
Allt finns att köpa i de små butikerna runt Huaqiang Road. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Senaste ”Iphone” ett kap i piratkopiornas Mecka

”Original no, but same as original”. Allt finns att köpa i de små butikerna runt Huaqiang Road i kinesiska Shenzhen. En splitterny Iphone 8 för 1 800 kronor, eller en actionkamera för ett par hundralappar. Trots att kommersen är olaglig sker den inför öppen ridå.

Publicerad

SHENZHEN, KINA Huaqiang Road i den kinesiska staden Shenzhen, strax norr om gränsen till Hong Kong, är ett veritabelt Mecka för alla prylälskare. Om du är på jakt efter en ny mobil eller en actionkamera och tycker att lågt pris är viktigare än att det sitter originaldelar under Apple- eller GoPro-loggan – då har du kommit till helt rätt ställe. Här finns nämligen inga piratkopierade skor eller väskor – bara prylar, prylar och återigen prylar.

De flesta butikerna ligger packade i några varuhus. Det är inte precis ett NK eller Åhléns som möter oss. Ingen lyxig lobby och inga flashiga butiker, snarare flera hundra små bås på några få kvadratmeter styck där försäljarna radat upp sina produkter.

Butikerna är små och ligger packade i några varuhus. Här finns inga flashiga butiker som på NK, utan hundratals små bås på några få kvadratmeter.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 8

Samsungs senaste toppmodell kostar 10 000 i Sverige. I Shenzhen kostar kopian inte ens en tiondel. Byggkvalitén imponerar, men prestandan lämnar en del att önska.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 8

För det mesta är det ganska enkelt att skilja ett original från en kopia, men vissa produkter kan få en att tveka.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 8

Officiellt är Kina hårt mot piratkopiering, men på Huaqiang Road , där olaglig försäljning pågår öppet och i princip hela tiden, märks inte regeringens tuffa hållning alls.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 8

Långt i från alla produkter som säljs här är piratkopior. På Huaqiang Road kan du hitta i princip allt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 8

Som konsument bör du veta att du riskerar att komma hem med en produkt utan garanti och som inte håller prestandan den lovat.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 8

Enligt konsumentverket är det vanligt med falska CE-märkningar för elsäkerhet. Det kan innebära en ren säkerhetsrisk.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 8
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 8