Mat & dryck

Semmelwraps – lika goda som hälsosamma

Stockholm, korsningen Nybrogatan/Riddargatan, mitten av januari. Vi har precis sprungit in i en man med hatt som vi inte träffat på några år och skrutit över att vi ska börja skriva för Perfect Guide. Först blir mannen väldigt glad. Sedan berättar vi vad vi ska skriva om. Då snörper mannen ihop munnen till ett litet, litet argt rör och blir aaalldeles för ärlig.

Annons

– Men vad fan, tarmfloror! Kan ni inte skriva om något roligt? utbrister han. Något man inte blir deprimerad av?

– Deprimerad? svarar vi helt oförstående. Vi ska ju inspirera folk att stärka sitt immunförsvar. Och visa dem hur lätt det är att laga god mat som boostar de goda bakterierna i tarmen. Är inte det jättekul?

– Nä, svarar mannen med hatten. Det låter som ett straff och inte alls särskilt gott.

Mannen piper i väg och lämnar oss med tusen frågor. Det tar faktiskt en stund innan vi kopplar. Hattmannen tror alltså att all nyttig mat per automatik är lika med tråkig? Att hälsosam mat är ett straff? Så, mitt framför en tutande Toyota, fattar vi ett viktigt beslut – från och med i dag ska vi använda det här utrymmet till att bevisa att mannen med hatten har fel.

Vi börjar på direkten med att straffa er med ett riktigt deppigt recept på semmelwraps.

Rör ihop följande: 3 msk durramjöl, 3 msk mandelmjöl, 1 msk fiberhusk, 1 tsk bakpulver, 1 tsk kardemumma och 1 nypa salt.

Blötlägg 2 msk chiafrön i 6 msk vatten och låt dem svälla några minuter. Under tiden blandar du ner 1/2 dl kokosmjölk, 2 msk rinnig kokosolja och några droppar honung i mjölblandningen. Hysta ner chiafröna också. Rör ihop.

Nu bör du ha en rätt samarbetsvillig deg i bunken. Dela den i fyra delar och tryck ut fyra pannkakor mellan två bakplåtspapper. Ställ dem i ugnen på drygt 100 grader och låt dem stå där tills de ser färdiga ut.

Passa på att röra ihop mandelmassan medan du väntar: 1 dl mandelmjöl, 3 msk kokosmjölk, 1 msk honung och frön från 1 vaniljstång.

Ta ut bröden ut ugnen. Låt dem svalna. Fördela mandelmassan jämnt över kakorna och avsluta med en klick vispad kokosgrädde (som du helt enkelt köper på tetra och vispar med elvisp).

Rulla ihop misären.

Usch så deprimerande. Lovar bättring till nästa gång.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum kommer de skriva krönikor och ge mattips på SvD Perfect Guide.

Till Toppen