Annons
X
Annons
X

Semestrande pensionärer ska hjälpa Europa ur krisen

EU bör subventionera seniorresor. Det föreslår EU-kommissionären Antonio Tajani, som ansvarar för turismfrågor, skriver Financial Times tyska tidning. PRO ställer sig dock frågande till förslaget och tycker att det finns andra sätt som bättre skulle få fart på ekonomin och gynna pensionärerna.

Foto: HASSE HOLMBSERG

Seniorer är idealiska för resor inom EU-regionen. De gillar opera, teater, att äta gott och de betalar för sig. Dessutom reser de gärna med sina barnbarn. Dessa var synpunkter EU-kommisisionären Antonio Tajani väckte i dag när han presenterade sin idé om statligt stöd för EU:s seniorturister.

Stödet, som Tajani föreslår, ska delas ut under ländernas lågsäsong. Till exempel ska sydeuropeiska pensionärer kunna resa till Norden under den heta sommaren och nordiska seniorer ska kunna resa till medelhavsländerna när vintern är som kallast.

– Det blir som ett slags Erasmus för pensionärer, säger Tajani till Financial Times. Erasmus är ett statligt subventionerat stipendium för studenter som vill studera utomlands inom EU.

Annons
X

De ekonomiska fördelarna med subventionerade resor är lätträknade. Nära 10 miljoner människor arbetar inom turistnäringen i EU och fler turister under en längre säsong skulle innebära mer pengar i rörelse inom EU.

I Spanien finns redan ett likande stöd, som tilldelas turister över 55 år som reser till Spanien från 20 utvalda EU-länder. Till exempel finns det en åtta dagar lång resa där resenärerna kan få mellan 90 och 130 euro i bidrag. En rapport från säsongen 2009/2010 visar att för varje euro staten subventionerat har statskassan vunnit tillbaka 1,30 euro, skriver Financial Times Deutchland.

Pensionärernas Riksorganisation (PRO) ser inte förslaget som varken bra eller dåligt. Det är ett roligt förslag, men står inte högst på dagordningen, säger Curt Persson, ordförande.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det tillhör ju inte några av våra prioriterade krav. I första hand måste man se till att lösa ett återställande gällande nivån på pensionernas skatter. Det är en större fördel för våra medlemmar att vi ser till att få en lika skatt på pension och lön. Det här är ingen fråga vi skulla driva.

  PRO arrangerar flera medlemsresor under framförallt våren och hösten. Men om en statlig subvention skulle få fler att resa ställer sig Curt Persson frågande till.

  – Jag är ganska tveksam måste jag säga. Pensionärer har fördelen att resa under tider på året då priserna inte är de allra högsta och de erbjuds redan ganska mycket rabatter. Utifrån våra utgångspunkter finns det bättre saker att göra för att få fart på ekonomin. Sedan är det så klart en kul idé som många pensionärer skulle kunna säga: ”Jaha, det där var väl en rolig idé” om, säger Curt Persson.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: HASSE HOLMBSERG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X