Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: pexels
Resa

Semestra i Sverige – så mycket sparar du i koldioxidutsläpp

Varför åka utomlands för ostron, vingårdar och skidåkning när allt finns på hemmaplan? SJ har räknat ut hur mycket de svenska alternativen sparar i koldioxidutsläpp.

I stället för Island...
ABISKO
Tågstation: Abisko turiststation.
Sparar 391 kg CO2

Annons

Det arktiska landskapet blir allt mer populärt. Islands gejsrar har länge lockat friluftiga entusiaster, men i norrländska Abisko finns norrskenet som höjer sig över alla andra natur­ fenomen. Abiskos svarta och klara natthimmel är som gjord för att få se norrsken, vilket också lockar turister från hela världen. Fenomenet förekommer under hela vinterhalvåret och vill man maxa sina möjligheter ska man bege sig till bergstoppen Noulja och Aurora Sky Station.

I stället för Zermatt...
RIKSGRÄNSEN
Tågstation: Riksgränsen.
Sparar 384 kg CO2

Ett lyxigt hotellrum med milsvid utsikt över snötäckta bergstoppar behöver inte ligga flera 100 mil bort. I Riksgränsen är offpist­åkningen spektakulär och du kan dessutom åka skidor i midnattssol långt in på för­ sommaren. 15 mil norr om Polcirkeln bjuds utsikt över både svenska och norska bergs­ kammar, hisnande toppturer och helikopterskidåkning. Precis vid norska gränsen ligger skidhotellet Niehku som nyligen flyttat in i Malmbanans gamla lokaler och deflnitivt lever upp till Zermatts lyxiga standard.

Foto: pexels

I stället för Mosel...
KULLAHALVÖN
Tågstation: Höganäs C (sista sträckan buss från Helsingborg).
Sparar 240 kg CO2

Vita kvalitetsviner är inte reserverade för det tyska vindistriktet. I Skåne har druvan solaris till och med bättre för­ utsättningar än i hemlandet, enligt experterna. De svenska vinerna är på frammarsch och det internationella intresset har höjts rejält de senaste åren. Idag finns över 200 svenska odlare och på Kullahalvön tronar fyra vingårdar som tar emot besökare för provningar. Under hösten är det skördefest och på Arilds Vingård kan man som besökare anmäla sig för att hjälpa till.

I stället för Stonehenge...
ALE STENAR
Tågstation: Ystad.
Sparar 317 kg CO2

På skånska Kåsebergaåsen reser sig Sveriges svar på mytiska Stonehenge – Ale stenar. Med en vidsträckt utsikt över horisonten är det Sveriges största bevarade skeppssättning. Det finns många teorier om hur och varför monumentet restes; arkeologerna menar att det troligtvis rör sig om en gravplats medan andra experter utgår från att stenarna fungerat som en solkalender. Det är troligtvis mystiken som lockar den stora mängden besökare och Ale stenar är idag en viktig mötes­ plats för olika hedniska och nyandliga grupper, framförallt under sommar­ och vinter­solståndet.

I stället för Bretagne...
GREBBESTAD
Tågstation: Tanum.
Sparar 336 kg CO2

I Grebbestads karga och vilda havsklimat får ostronen extra mycket smak och vissa menar att de är bland världens godaste. Ostron trivs bäst när det är mellan åtta och tio grader i vattnet och på Västkusten blir det aldrig för varmt. Till skillnad från den franska kusten är vattennivån konstant, den påverkas inte av ebb och flod, vilket gör att de svenska ostronen måste hämtas av dykare. I Grebbestad fiskas ungefär 90 procent av Sveriges ostron och här hålls även SM i ostronöppning varje år.

Till Toppen