Annons

Semestra i matikonen Julia Childs hus på franska rivieran

Hon hyllades världen över för sin franska matlagningskonst. Nu kan du checka in i Julia Childs hus i Provence, och laga mat i köket där den ikoniska kocken huserade.

Publicerad

Laga mat i Julia Childs kök.

Foto: Airbnb Bild 1 av 1

1 / 7

Laga mat i Julia Childs kök.
Laga mat i Julia Childs kök. Foto: Airbnb

Den karismatiska matlagningsprofilen Julia Child och maken Paul lät bygga semesterhuset på den franska rivieran, strax utanför Grasse, 1963 och skulle komma att tillbringa nära 30 år där. Köket är specialbyggt efter Julia, som var mycket lång, med förhöjd utrustning. Hennes orädda, rejäla matlagning ("är du rädd för smör kan du alltid använda grädde i stället") gjorde henne berömd världen över och hon är en av kockarna som banat väg för dagens matlagningsprogram. Vem skulle inte vilja husera bland grytorna där hennes så välkända Bœuf Bourguignon tillagats till perfektion?

Annons
Annons

Huset ligger strax utanför Grasse.

Foto: Airbnb Bild 1 av 1

2 / 7

Huset ligger strax utanför Grasse.
Huset ligger strax utanför Grasse. Foto: Airbnb

**Huset, La Pitchoune **, (som betyder "det lilla"), ligger på franska rivieran i Provence-Alpes-Côte d'Azur. Flera berömda kockar och matprofiler har gästat paret Child genom åren och det har också hållits olika matlagningskurser. På 1990-talet tog Kathie Alex över huset efter makarna Child. Hon behöll inredningen intakt och startade matlagningsskolan "Cooking with friends in France" som gick i Julias anda.

Annons
Annons

Slappa vid den härliga poolen.

Foto: Airbnb Bild 1 av 1

3 / 7

Slappa vid den härliga poolen.
Slappa vid den härliga poolen. Foto: Airbnb

**Paret som äger **huset nu, Yvonne och Makenna Johnston från Colorado – som är stora fans av den ikoniska kocken – har tagit arvet med matlagningskurser vidare. De köpte huset i slutet av förra året och planerar att arrangera kombinerade matlagnings- och yogakurser. Från april till juni och september till oktober ska kurser hållas, övriga tiden hyrs huset ut via Airbnb. En natt kostar från cirka 5 000 kronor, exklusive kostnaden för matlagningskursen.

Annons
Annons

Ett av husets tre sovrum.

Foto: Airbnb Bild 1 av 1

4 / 7

Ett av husets tre sovrum.
Ett av husets tre sovrum. Foto: Airbnb

**La Pitchoune består **av tre sovrum i olika färgskalor, tre badrum, kök och ett vardagsrum. Inredningen har inte ändrats, och det pittoreska huset omges av en vacker trädgård. För att kunna ta sig runt i de vackra omgivningarna (Provence är berömt för sina vackra lavendelfält – de blommar i slutet av juni till mitten av oktober) rekommenderas att de boende har en bil till förfogande.

Annons
Annons

Köket är intakt sedan Julia Child huserade här.

Foto: Airbnb Bild 1 av 1

5 / 7

Köket är intakt sedan Julia Child huserade här.
Köket är intakt sedan Julia Child huserade här. Foto: Airbnb

**I köket har **det installerats en kamera som ska se till att ingen av gästerna tar med sig något av de värdefulla köksföremålen.

– Självklart kommer fokus ligga på att tillaga fransk mat, på samma sätt som Julia Child lagade mat med högt i tak. Vårt mål är att ta bort den oro som ofta kan omge matlagning, speciellt för nya kockar, säger Makenna Johnston, en av de nya ägarna, till Boston Magazine.

Paret Johnstons matlagningsskola har fått namnet La Peetch École de Cuisine: Courageous Cooking och de första kurserna kommer hållas sommaren 2017, med minst 16 kurser per år. Men redan nu går det bra att bara bo i La Pitchoune.

Annons
Annons

Vardagsrum.

Foto: Airbnb Bild 1 av 1

6 / 7

Vardagsrum.
Vardagsrum. Foto: Airbnb

La Pitchoune är charmigt, och trots att det inte är så stort finns det gott om plats för umgänge. I det mysiga vardagsrummet kan du servera dina gäster det du lärt dig i köket! Marken som huset är byggt på ägdes tidigare av Childs matlagningskollega Simone Beck, läs mer om Julia Child och hennes gärning:

Annons
Annons

Julia Child i sitt franska kök.

Foto: TT Bild 1 av 1

7 / 7

Julia Child i sitt franska kök.
Julia Child i sitt franska kök. Foto: TT

**Julia Child blev **världsberömd för sin kokbok "Det goda franska köket". Den släpptes 1961 efter att Child, och medskaparna Simone Beck och Louise Bertholle, arbetat i ett årtionde med att ta fram guiden till den franska matkonsten. Att det var just mat hon skulle syssla med var inte självklart, hon började sin yrkesbana på OSS – föregångaren till CIA.

Där mötte hon sin man Paul, och hon följde med honom på uppdrag till Paris. Efter att ha klättrat på väggarna av tristess började hon på ansedda matlagningsskolan Le Cordon Bleu – men vägen till framgång var krokig. Hon kom inte överens med läraren, blev underkänd och har beskrivit hur hon upplevde det hela i självbiografin "My Life in France".

Efter misslyckandet på Le Cordon Bleu hade intresset för matlagning väckts, och tillsammans med de nyvunna vännerna Simone Beck och Louise Bertholle skapade Julia Child en gastronomisk klubb för kvinnor. Hårt arbete resulterade i boken, som lade grunden för Julia Childs imponerade karriär. "Det goda franska köket" är lika aktuell än i dag, och hennes karismatiska framtoning – och alldeles speciella sätt att laga mat – gjorde succé i tv-rutan. Julia Child blev en förespråkare för den franska maten hela sitt liv och en av 1900-talets mest älskade matprofiler.

**I sevärda filmen **"Julie & Julia" från 2009 porträtteras Julia Childs liv, med Meryl Streep i rollen som henne.

La Pitchoune :: Cooking School and Retreat Venue lapeetch.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons