Annons

Semestersabotörer: Semestersabotören

Det blir aldrig som man har tänkt sig. I fiktionens värld slutar inte sällan en efterlängtad semester i tragisk eller komisk katastrof. Den försynte, stelbente Monsieur Hulot är i osynk med tillvaron och när han tar in på badhotell skuggas han ständigt av kaos.

Under strecket
Helena Gustavsson / TT
Publicerad

Jacques Tatis "Semestersabotören" kom ut 1953 och blev biopublikens första möte med den försynte och klumpige men alltid lika artige Monsieur Hulot. Arkivbild.

Foto: Discina Film Bild 1 av 2

Jacques Tati som Monsieur Hulot i "Min onkel", uppföljaren till "Semestersabotören" som vann en Oscar. Arkivbild.

Foto: TT Bild 2 av 2

Vem den ursprunglige semestersabotören är råder det inga tvivel om. Den gänglige fransmannen Monsieur Hulot, skapad och spelad av Jacques Tati, åker i filmen “Semestersabotören” från 1953 till en badort på Atlantkusten. På resan klär sig den försynte mannen sin typiska mundering: för korta byxor, tyghatt och pipa.

Under sin semester skuggas Monsiuer Hulot av kaos och oreda, det räcker med hans blotta närvaro för att tavlor ska hamna på sniskan, hästar sparka bakut och fyrverkeriupplag flyga i luften. Den framåtlutade, stelbente och alltid lika artige herr Hulot verkar vara i osynk både med människorna i sin omgivning och med tiden.

Annons
Annons
Annons