Semesterdröm med dramatisk historia

Paradisön Grenada invaderas numer bara av turister. Här möter en sann semesterdröm men också Karibiens sista minnen av Sovjet. 20 år har gått sedan USA grep in.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ett minne från revolutionen - ett sovjetiskt Antonovplan förenar sig långsamt med troisk grönska på Grenadas gamla flygplats.

Högt upp på en av de gröna kullarna ovanför St. Georges, Grenadas huvudstad och kanske den vackraste lilla staden i Västindien, ligger en stor gulvit byggnad väl synlig från hela staden.
Den kunde ha varit ett hotell, men är öns fängelse. Där sitter sedan exakt 20 år Grenadas mest prominente fånge, dömd till dödsstraff, som omvandlats till livstid. Han heter Bernard Coard och gjordes ansvarig för den kupp i oktober 1983 då premiärministern och Bernard Coards mångårige vän Maurice Bishop avrättades tillsammans med sex av sina regeringsmedlemmar mot en mur inne i fortet vid hamninloppet.
Kuppen slogs efter sex dagar ned av en invasionsstyrka från USA, för den var inte bara en uppgörelse mellan fraktioner i en liten, nyss självständig karibisk republik, utan ett sovjetiskt maktspel i farlig närhet till USA.
Det kan synas litet vid sidan av att inleda en reseberättelse om en av Västindiens allra vackraste öar med att påminna om en blodig kupp och en invasion, men faktum är att Bernard Coards
kortvariga revolution ger en mörk relief åt en ö som för övrigt står modell för det karibiska paradiset.
Ännu lever kuppdagarna och åren före dem i öbornas sinnen. Var och en kastar någon gång om dagen en blick upp mot fängelset, och tidningarna innehåller ständiga debattartiklar för och emot ett frisläppande av Coard.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons