Annons

Inger Enkvist:Selektiv återgivning av slaveriets historia

Abraham Lincolns signatur på det trettonde tillägget till konstitutionen.
Abraham Lincolns signatur på det trettonde tillägget till konstitutionen. Foto: Charles Rex Arbogast/AP

Reaktionerna på de senaste händelserna i USA kan kopplas till den debatt vi haft om behovet av mer historieundervisning i skolan.

Under strecket
Publicerad

Nyhetsförmedlingen i samband med Black Lives Matter väcker många frågor. Det finns inte någon som försvarar den polis som kvävde afroamerikansk man till döds i USA. Polismannen är fängslad och kommer att dömas. Ingen försvarar rasism hos poliskåren vare sig i USA eller i andra länder. Det ställs och ska ställas höga krav på myndighetsutövning i ett demokratiskt land, och världens blickar följer noga vad som händer i USA. Det som här ska fokuseras är att man av nyhetsrapporteringen kan få intrycket att USA är det land som framför andra ska fördömas för slaveri. Är det riktigt?

Det undervisas utförligt om slaveriet i USA:s skolor, och sedan ett halvsekel finns omfattande sociala stödprogram för afroamerikaner. USA är ett av de länder som ivrigast omfattat teorier om multikulturalism. Man kan alltid hävda att mer kunde ha gjorts, men USA har tagit itu med sin historia på ett sätt som andra länder, exempelvis i Afrika och Asien, inte gjort. Författaren Ayaan Hirsi Ali, som tidigare bott i Somalia och Nederländerna och nu bor i USA, har nyligen uttalat att det inte finns något bättre land än dagens USA för en person som är svart och kvinna. Ekonomiprofessorn Thomas Sowell (2006), själv afroamerikan, avvisar slaveriet som förklaring till dagens problem för afroamerikaner.

Annons
Annons
Annons