Sekretess inte ett hinder i kampen mot gängen

”Det får inte vara så att vi vet saker och ting som inte används för att hindra unga människor att dras in i gängkriminalitet”, säger inrikesminister Mikael Damberg
”Det får inte vara så att vi vet saker och ting som inte används för att hindra unga människor att dras in i gängkriminalitet”, säger inrikesminister Mikael Damberg Foto: Christine Olsson/TT

Sekretessen mellan socialtjänst och polis har länge beskrivits som ett hinder i kampen mot nyrekryteringen av unga till kriminella nätverk. Nu har regeringen kommit fram till att någon lagändring egentligen inte behövs.

Under strecket
Jonas Grönvik/TT
Publicerad
Martin Lazar, kommunpolis med ansvar för det brottsförebyggande arbetet i Botkyrka.

Martin Lazar, kommunpolis med ansvar för det brottsförebyggande arbetet i Botkyrka.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Poliser och socialsekreterare i utsatta områden har länge vädjat om en uppluckring av sekretesslagstiftningen, för att göra det lättare att samverka och dela information om barn och unga som riskerar att dras in i gängkriminalitet och en kriminell livsstil.

Myndigheternas seghet att dela information med varandra är känd och utnyttjas av de kriminella nätverken, som satt unga i frontlinjen för öppen droghandel och grova våldsbrott.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons