Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: Märta Thisner
Perfect Guide

Seinabo Sey: ”Jag är ingen typisk popstjärna”

Seinabo Sey om att följa upp en monsterhit, hitta sitt kreativa team och livet som artist utanför studion.

För lite mer än fem år sedan släppte Seinabo Sey sin debutsingel – Younger – och installerade sig som en självklar del av den svenska musikscenen. Sen tog hon Dramaten med storm, sommarpratade och blev frimärke – allt i en rasande fart. Hon var redan då en artist med mycket att säga.

Annons

– Då fick jag typ 700 mail i kvarten och tänkte att ’jaha, såhär är det väl när man släpper en låt’. Men nu förstår jag ju att det var helt sjukt. Även om nästan allt har ändrats sedan Younger, så ser jag på artisteriet på samma sätt idag och letar fortfarande efter samma grej – att känna mig fri genom musik. Musiken är det jag alltid känner mig stolt över och som jag vet att jag kan. Den är min trygghet.

Årets Grammisgala äger rum den 7 februari och Seinabo Sey är nominerad i fem kategorier, därmed delar hon förstaplatsen i vinstchanser med Robyn. En av kategorierna som hon nominerats till för första gången är Årets textförfattare.

– För mig är texten det absolut viktigaste. Jag kallade länge musiken för ’bakgrundsmusiken’ innan jag fattade att det var respektlöst mot musiker, men jag tänkte på det som något som utspelade sig bakom det jag höll på med. Lite självupptaget kanske, men jag har alltid tyckt att ord är väldigt viktiga. Även i livet.

I höstas släppte hon sitt andra album, I’m a Dream, och med enbart två fullängdsalbum i ryggen tog hon sig an Globen, och rev av en spelning så hyllad att publikens jubel fortfarande ekar över Årstaviken.

– Varje gång jag kommer ut från en lång period i studion upptäcker jag hur kul det är att stå på scen. Jag blir omedelbart 90 procent gladare då, det är nästan löjligt. Men det är också den delen av artisteriet som jag har tränat längst på.

Men att vara en artist idag handlar inte bara om att skriva och spela in låtar. Scenkläder, ljus, live-musiker, hemsida och merchandise – inget hamnar där av slumpen.

– Jag skulle säga att allt runtomkring musiken utgör ungefär nio tiondelar av mitt jobb, det är det som typ spränger ens hjärna. Folk verkar tro att allt bara händer av sig självt, men det är så jävla mycket svårt och hårt jobb.

– På senare tid har jag blivit lite besatt av att allt måste sitta ihop bättre. Jag har till exempel bråkat orimligt mycket om vilket typsnitt vi använder på konsertaffischerna. Men jag tycker det är så jävla fett när man lyckas få ihop det på ett bra sätt, när hela det kreativa paketet är snyggt och sammanhängande – även om jag låter som en skivbolagsperson när jag säger det.

Men att uppnå rätt nivå rent kreativt är ingen enmansshow, en av nyckelpersonerna är bland andra modedesignern och stylisten Selam Fessahaye.

– Före Globen-spelningen i höstas stod vi och pratade i Selams ateljé. Hon höll på att förbereda sin stora modevisning och vi kollade ut över alla kläder som hängde där. Garvade högt och konstaterade att ’shit, vad mycket grejer vi håller på med’. Men det är ju inte ens hälften av det vi vill göra, så vi får bara skärpa oss och se till att resten också blir av. 

Foto: Märta Thisner

Men Seinabos kreativa team består så klart av många fler än så och utmaningen är att känna sig tillräckligt trygg för att våga släppa taget om detaljerna.

– Nyckeln är att hitta människor med bra smak som man litar på. Jag har befunnit mig på alla delar av skalan, från att peta i varenda detalj till att känna mig som scenograf i min egen föreställning. Utmaningen är att hitta balansen där det fortfarande känns som jag. 

– Jag vet att det låter cheesy, men att bygga sitt team är hela grejen. Och jag tror att jag äntligen har lyckats med det, att jag är hemma. Jag är så lycklig i livet just nu, för jag känner att mitt team knäcker och att alla har samma kreativa vibe. 

Mottagandet av Younger var enormt för en debutsingel, något som hon själv förstått först i efterhand. Men att gå vidare från något så hyllat kräver att man håller huvudet kallt. 

– Man måste försöka komma ihåg vad musik betyder för en på riktigt. Inte tänka på pengar och sån där skit. Jag har alltid bara gjort låtar för att jag tycker det är kul, hur stora de blir är bortom min kontroll. Jag kan inte ta in andras åsikter hela tiden, det är svårt nog att skriva en bra låt,

Seinabo menar att en av de stora fördelarna med att vara artist idag är möjligheten att bli omtyckt som man är, utan att behöva någon annans tillåtelse. Med gott om sociala kanaler och direktlänkar till sina lyssnare kan man skapa en helt egen värld.

– Men det ska sägas att jag alltid känt mig väldigt fri som artist. Jag tror det handlar om att konceptet av mig aldrig har varit en typisk popstjärna. Jag ser inte ut som en, har aldrig låtit som en och därför har ingen förväntat sig att jag någonsin skulle vara en. Det har varit väldigt tydligt att om min musikkarriär ska hända så är det på premisserna som sitter framför dig nu. Annars blir det alldeles för mycket att ändra och göra om.

Foto: Märta Thisner

Till Toppen