Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Seinabo Sey Seinabo Sey har soulrösten som bräcker allt

Seinabo Sey på Dramatens stora scen 6 oktober.
Seinabo Sey på Dramatens stora scen 6 oktober. Foto: URBAN WEDIN

Seinabo Sey

Genre
Konsert

Dramaten.

Det är inte många som får förmånen att spela på Dramaten, och att göra det endast fem dagar efter att debut-ep:n gjorts tillgänglig digitalt låter faktiskt inte helt klokt. Med en repertoar på bara sex låtar som publiken potentiellt känner till lyckas 24-åriga Seinabo Sey ändå sälja ut stora scenen, vilket säger något om vilket hopp och vilken hajp hon är. Jenny Wilson lyckades för några år sedan bemästra samma scen med stor dramatik, flera album i bagaget och en gospelkör till hjälp, Seinabo Sey är dock ett långt mer osäkert kort.

Upp ur scengolvet hissas hon långsamt, insvept av rök i en röd klänning. Och det behövs inte många sekunder av hennes röst för att inse att det inte alls var några tokerier att placera henne i detta pretentiösa sammanhang, hon har full kontroll över publiken direkt. Visst märks det att hon fortfarande är aningen oslipad på scenen, hon pratar medan publiken fortfarande klappar händerna, och hennes mellansnack är charmerande blygsamt och trevande.

Men soulrösten bräcker allt, man får lägga band på sig själv för att inte brista ut i ett spontant ”praise the lord”, eller nåt annat gospelklingande utrop. Kören och harpan bidrar till den sakrala känslan, medan trummaskinen placerar henne rakt i 2014 års epicentrum. Låtarna från den kommande fullängdaren har inte fått namn än, men framför allt en sticker ut. Graciös som ett gammalt Bond-tema från Shirley Bassey, lär den vara en kommande singel, och publiken vänder sig mot varandra med blickar som ser ut att undra hur det är möjligt att redan nu ha en sådan elegans i framförandet. Och då är låten inte ens släppt.

Annons
X

Upp på scenen plockar hon gäster såsom Salem Al-Fakir, Vincent Pontare och Oskar Linnros, men samtliga har snabba roller i kulissen. Den svärtade soulen i senaste singeln ”Pistols at dawn” är förstås en publikfavorit, men det är framför allt ”Hard time” som skapar rysningar. Rösten må vara rotad i blues och gospel, men trummorna och dramatiken på scenen skulle lika gärna kunna vara någon slags Kate Bush producerad av Kanye West.

Extranumret ”Younger” bleknar faktiskt i jämförelse, men efter det vill publiken inte sluta applådera. Under resten av oktober ska Seinabo Sey vara förband till brittiska kollegan Ella Eyre under en Englandsturné. Jag skulle inte vara helt bekväm med ett sådant upplägg om jag hette Ella Eyre, för vem kommer lysa som den största stjärnan?

Annons
Annons
X

Seinabo Sey på Dramatens stora scen 6 oktober.

Foto: URBAN WEDIN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X