Annons

Segla bland jungfruliga öar

En hörlig bog över Sir Francis Drake Channel. Mitt på dagen kan vinden blir riktigt frisk.
En hörlig bog över Sir Francis Drake Channel. Mitt på dagen kan vinden blir riktigt frisk.
Under strecket
Publicerad

Ginger, Norman, Salt, Peter, Norman ramsan med öarna sitter säkert i minnet när kompasskursen ännu en vinter leder oss mot de blåa, drömlika silhuetterna som vi anar framför oss.
År efter år återvänder vi till Jungfruöarna för att segla, farvattnen är numer välbekanta för oss. Med bara två man ombord (varav den ena en landkrabba från Smålands inre) erbjuder såväl den amerikanska som den brittiska delen av Jungfruöarna lagom utmanande seglatser med korta skutt från ö till ö.
Det kan inte upprepas tillräckligt många gånger: seglingsentusiaster måste någon gång i livet bege sig till Karibien. Kvällarna må vara kortare än i svenska skärgårdar, men vattnet är turkost, salt och ljummet och det blir garanterat bikini eller shorts från morgon till läggdags.

Mest orörd är den brittiska sidan (BVI) och efter incheckning, proviantering och uppackning på dess huvudö Tortola, kastar vi loss och styr kosan rakt över sundet Sir Francis Drake Channel mot Peter Island. Detta strandhugg planeras lämpligen till en söndag,
för då bjuds det steel band i strandrestaurangen till Peter Islands lyxhotell.
Karibiens pålitliga passadvindar blåser oftast i ostlig riktning, något som bör tas med i beräkningen vid upplägget av rutten, för inte ska vi tvingas till alltför mycket kryssande i motvind. Harvandet i ovannämnda sund, som drottning Elizabeths pirater seglat i, kan bli ganska så påfrestande och fler än en brukar ge upp och starta motorn.

Annons
Annons
Annons