Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Paulina Neuding: Segern över tysthetsnormen

Ledare kolumnister
Foto: Lars Lindqvist

För ett drygt år sedan skrev jag på den här sidan om stök och oro på landets bibliotek. Det var ett avslöjande som, oväntat för mig, väckte ont blod hos generalsekreteraren för Svensk biblioteksförening, Niclas Lindberg. Lindberg kritiserade oss som vill hålla buset borta från biblioteken. Han ifrågasatte i stället ”tysthetsnormen”.

Efter den debatt som följde om stöket förra året kunde man tro att situationen förbättrats, men även denna höst dras flera bibliotek med allvarliga problem. Det tvingar dem till skyddsåtgärder som att anlita väktare och ändra öppettider.

Niclas Lindberg har sedan dess nytt jobb som chef för Västerås bibliotek. Och på två av dessa bibliotek har man så allvarliga problem med ungdomsgäng att man överväger att stänga på vissa tider, skrev P4 Västmanland i torsdags: ”Biblioteken på Råby och Bäckby kan få minskade öppettider. Detta på grund av bråkiga ungdomar. Att det är tyst på bibliotek kan personalen på biblioteken i Bäckby och Råby inte känna igen sig i.”

Annons
X

VLT utvecklar: ”Personalen har hotats flera gånger av ungdomar som säger att ’de äger’ biblioteket och att personalen ska låta dem vara ifred. Bara de senaste veckorna har flera hot polisanmälts men det är brott som är svåra att klara upp” (24/11).

Många anställda uppges må dåligt. Niclas Lindberg förklarar: ”Vi ägnar ganska mycket tid åt att hitta andra arbetsuppgifter till personal som inte vill jobba i det tuffa och hårda klimatet.”

Men det är alltså inte bara biblioteken i Västerås som har ordningsproblem. Skånska Dagbladet rapporterade i onsdags om ungdomsgäng som ägnar sig åt skadegörelse och bråk på biblioteket i Staffanstorp. Där tvingas man nu anlita en vakt. Bibliotekschefen talar om beskriver en situation som är ”omöjlig för personalen att hantera”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Halmstad: ”Stadsbiblioteket i Halmstad har under hösten fått ta in ordningsvakter, eftersom stökiga ungdomar kommer på besök” (SVT Halland 6/11). Man har också försökt lösa problemen med fritidsledare, som ”söker upp ungdomarna och hör om de har särskilda önskemål” (P4 Halland 6/11).

  Lidköping: ”Lidköpings stadsbibliotek tvingas stänga tidigare på fredagskvällar. Personalen klarar inte av de stökiga ungdomar som har lokalerna som mötesplats” (P4 Skaraborg 11/10).

  När Niclas Lindberg tillträdde sin chefstjänst berättade han i en intervju vad han brann för särskilt: ”Enligt bibliotekslagen ska bibliotek finnas till för alla oavsett bakgrund, religion, läggning, språk eller funktionsnedsättning. Rent generellt måste biblioteken i Sverige göra mer för att bli relevanta för fler”, sade han då (Västerås Tidning 27/4).

  I stället för allt det där fina – bibliotek som finns till för alla och är relevanta för fler – har västeråsarna fått se sin tillgång till biblioteken begränsas av stökiga gäng. Tysthetsnormen är i alla fall framgångsrikt utmanad.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Lars Lindqvist Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X