”Seger för svenska lagom-traditionen”

Med andra ögon. SvD har bett utrikeskorrespondenter verksamma i Sverige att skriva om hur de ser på den svenska valrörelsen. Kinesiske Zhonghua Liu imponeras av svenska kvinnliga politiker framträdande roll.

Under strecket
Publicerad
Zhonghua Liu.

Zhonghua Liu.

Foto: PRIVAT
Annons

Före 2014 trodde jag att detta val var bara ett parlamentsval. När valdagen nu närmar sig, inser jag att valet den 14 september har tre nivåer. Detta gör valet mer komplicerat, inte bara för oss journalister, men också för väljarna själva. När de går till vallokalen på söndag, kommer de egentligen att veta exakt vilka program och kandidater de röstar på till riksdagen, kommuner och landsting?

Det finns väldigt många partier att välja mellan – lokala partier som Kirunapartiet och Lidingöpartiet och till och med ett Djurens parti. Deras manifest innehåller många olika målsättningar och önskemål, stora som små. Förmodligen gillar man något av innehållet i manifesten, men inte allt. Så man måste väga för och emot när man väljer vem man ska rösta på – ett val som kanske inte blir perfekt, men som utgör bästa möjliga alternativ. Sedan efter valet, måste klyftan mellan ideal och verklighet överbryggas på något sätt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons