Annons

Segdragen utredning mot läkare

Utredningen rörande en läkare som har åtalats som misstänkt för dråp på ett spädbarn vid Astrid Lindgrens barnsjukhus pågår, men den drar ut på tiden.

Under strecket
TT
Publicerad

Minst två månader, sannolikt mer, behöver Socialstyrelsens rättsliga råd på sig för att utreda de frågor som chefsåklagare Peter Claeson har ställt, enligt uppgifter till TT. Först ska föredragande läkare titta på ärendet, sedan ska det skickas vidare till ett rättsligt råd och vederbörande är ännu inte utsedd.

Barnet, som bland annat hade svår hjärnskada, dog i september 2008. Några månader senare blev läkaren mot sitt nekande misstänkt för att avsiktligen ha förkortat flickans liv med en hög dos av narkosmedlet tiopental. Rättegången skulle ha inletts i maj i år men sköts upp efter hård kritik från försvaret som bland annat ifrågasatte analyssvaret från Rättsmedicinalverket. Åklagaren vände sig då till Socialstyrelsen för att få en oberoende expertbedömning. Bland annat vill han veta om rådet delar rättsläkarens uppfattning att flickans död inte var naturlig utan orsakad av en överdos - en slutsats som hela åtalet vilar på. Han vill också veta om analyssvaren är tillförlitliga eller inte.

Annons
Annons
Annons