Kontakta Svenska Dagbladet med SecureDrop

Secure Drop är Sveriges säkraste tipstjänst och används av flera av världens ledande redaktioner för grävande journalistik, som The Guardian och New York Times.

Via Secure Drop är du helt anonym och tilldelas ett kodnamn. Det namnet måste du komma ihåg för att kunna logga in igen och se om vi svarat dig. Om ditt tips är intressant så kontaktar vi dig och kan behöva kompletterande uppgifter. Kom därför ihåg dina inloggningsuppgifter. Kommunikationen kan på detta sätt fortsätta via den krypterade tjänsten.

När du använder Secure Drop surfar du via en webbläsare som heter Tor som skyddar din identitet, geografiska position samt det materialet som du skickar.

Hur använder jag SecureDrop?

  1. Ladda ned och installera webbläsaren Tor. Följ instruktionerna på hemsidan.
  2. Öppna webbläsaren Tor och gå till den här adressen:
    h4spolm745zmsxrzpccrzgszheu54nii4qnp4m3swhmy33kd7skdcwad.onion
  3. Följ instruktionerna för att skicka ditt material till oss.
  4. VIKTIGT: Spara kodnamnet. När du tipsar oss får du ett kodnamn, som du ska betrakta som ett långt lösenord. Om ditt tips är intressant så kontaktar vi dig och kan behöva kompletterande uppgifter. Spara därför dina inloggningsuppgifter, alltså ditt kodnamn. Kodnamnet hittar du i följande fält på SecureDrop bestående av flera vanliga engelska ord: Här hittar du ditt kodnamn
  5. Det kan dröja innan du får svar, men vi svarar alltid på seriösa tips.

Ytterligare säkerhetsåtgärder

Är du extra bekymrad över din egen säkerhet rekommenderar vi följande åtgärder:

  1. Använd operativsystemet Tails, som du installerar på ett USB-minne eller ett minneskort och sedan startar om datorn från denna. Överföringen av dokument lämnar inte några spår på din maskin. All kommunikation är krypterad. Tor-webbläsaren är standard i Tails, så du behöver inte installera den - se bara till att den är uppdaterad. Tails hindrar också att program på din dator från att registrera och lagra kontakten med Svenska Dagbladets SecureDrop-portal, utan att veta om det.
  2. Vänta ett tag (timmar eller dagar) från att du besöker sidan tills du skickar ditt tips med SecureDrop. Detta minskar möjligheten för eventuella observatörer att fastslå att tipset levererades strax efter att du besökt den här sidan.
  3. Använd inte nätverk från jobbet, skolan eller hemmet när du lämnar meddelandet. Använd istället ett offentligt nätverk, till exempel på ett kafé där du kan använda nätverket utan personlig inloggning. Tor-webbläsaren kommer att se till att din kommunikation med oss ​​inte kommer att läsas av någon som har tillgång till nätverket.

Securedrop är utvecklat för att hjälpa visselblåsare att kontakta media säkert. Den tekniska lösningen utvecklas och drivs av den oberoende amerikanska organisationen Freedom of the Press Foundation. Svenska Dagbladets SecureDrop-mottagning är uppsatt och drivs lokalt av Svenska Dagbladet.