Annons

Sectra slog förväntningarna

Medicinteknikbolaget gjorde en högre vinst och sålde mer än vad analytikerna hade räknat med i räkenskapsårets fjärde kvartal. Orderboken är välfylld vilket borgar för att bolaget kan fortsätta att växa. Rapporten fick aktien att stiga till all-time-high på börsen. SvD Börsplus analytiker är tveksam till att rapporten är stark nog för att bolaget ska ha den högsta värderingen av alla bolag i börsens yttersta tillväxtelit.

Under strecket
Publicerad

Medicinteknikbolaget överraskade alltså på uppsidan både vad gäller resultat och omsättning. Intäkterna växte 11 procent medan rörelsevinsten steg med 20 procent. Orderingången steg med hela 43 procent i kvartalet.

– För ett år sedan fanns en viss oro kring orderingången, men efter de senaste kvartalen avslutar vi räkenskapsåret med en välfylld orderbok. Detta lägger en bra grund för fortsatt tillväxt. Sectra har en stabil underliggande verksamhet med bra lönsamhet och kassaflöde. Utöver det har vi ett antal mycket spännande framtidsprojekt som kan bli riktigt stora på sikt, även om det som alltid med sådana projekt inte finns några garantier, säger vd:n Torbjörn Kronander i rapporten.

Problem som bolaget har haft inom Secure Communications de senaste åren uppges nu vara på väg att åtgärdas.

Annons

– Verksamhetsområdet växer snabbt och är lönsamt, även om det ännu är en bit kvar till önskade resultatnivåer. Inte minst växer det nya produktsegmentet säkerhet för kritisk infrastruktur, om än med mindre påverkan på helheten än så länge, enligt Kronander.

Den positiva delårsrapporten fick aktien att stiga till 217 kronor och all-time-high.

– Möjligen kan man fundera på om detta är starkt nog för att begåvas med den högsta värderingen av alla bolag i börsens yttersta tillväxtelit, skriver SvD Börsplus reporter Daniel Svensson i en kommentar och fortsätter:

– Både på p/e-tal och EV/Ebit ligger nämligen Sectra i topp jämfört med andra riktigt snabbväxande och lönsamma bolag, enligt Factsets estimat. Tillväxten håller faktiskt inte riktigt lika hög klass.

Delårsrapporten i siffror:

Omsättningen uppgick till 387,9 miljoner kronor (340,8), vilket jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 357.

Rörelseresultatet blev 83,7 miljoner kronor (74,5), väntat rörelseresultat var 79. Rörelsemarginalen var 21,6 procent (21,9).

Orderingången under fjärde kvartalet landade på 500,3 miljoner kronor (349,6).

Resultatet efter skatt blev 90,8 miljoner kronor (58,6).

Resultat per aktie hamnade på 2,38 kronor (1,55).

Inlösen per aktie uppgår till 4,50 kronor (4,50), väntat var 4,63.

Kassaflöde från löpande verksamhet efter förändring av rörelsekapital var 101,9 miljoner (60,2).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons