X
Annons
X

SEB:s motdrag: Tar rygg på bolåneuppstickarna

Johan Torgeby erkänner utan omsvep: han är orolig för konkurrensen från de nya bolåneuppstickarna. Men samtidigt avslöjar SEB:s vd – som presenterade en oväntat svag rapport på måndagen – att banken är beredd att ta rygg på konkurrenterna.

– Vi gör exakt detsamma, säger han.

Johan Torgeby, vd för SEB, erkänner att han oroas av konkurrens från de nya uppstickarna på bolånemarknaden.
Johan Torgeby, vd för SEB, erkänner att han oroas av konkurrens från de nya uppstickarna på bolånemarknaden. Foto: Jessica Gow/TT

Ett priskrig på bolånemarknaden är i startgroparna. Nya aktörer som Enkla, Stabelo och Hypoteket erbjuder räntenivåer som tidigare bara de mest förmögna bolånekunderna kunnat drömma om, så lågt som 0,95 procent, tack vare nya finansieringsformer och innovativa tekniska lösningar.

Och konkurrenternas intåg på marknaden lär förändra hela marknaden, säger SEB:s vd Johan Torgeby när han presenterar bolagets kvartalsrapport på självaste Valborgsmässoafton (det okonventionella valet av rapportdag hänvisar presschefen Frank Hojem för övrigt till bolagets styrelse).

– Media har gjort detta till en stor disruption på marknaden. Jag tror det är lite överdrivet – men samtidigt sant. Detta har en potential att påverka bolånemarknaden med pris och marginal, säger Johan Torgeby.

Annons
X

Finansinspektionen har satt de nya aktörerna under lupp – inte minst då de genom att enbart vara bostadskreditinstitut lyckas hålla sig utanför de hårda krav som FI ställer på storbankerna. Men samtidigt välkomnar FI de nya aktörerna, då det är bra för konkurrensen.

Och faktum är att även Johan Torgeby ställer sig positivt till att få nya konkurrenter.

– Det är en oerhört smart grupp människor just nu där ute som försöker hitta innovativa sätt att finansiera sig och förbättra kundupplevelser, säger han, men tillägger snabbt:

Stäng

Nytt nyhetsbrev från SvD: Klimatkollen med Peter Alestig. De viktigaste klimatnyheterna direkt i din inkorg.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Och gissa vad vi gör? Vi gör exakt detsamma.

  När SvD senare ställer frågor till SEB-vd:n, som tar emot i bankens lokaler invid ett Kungsträdgården där körsbärsträden står i full blom, medger han dock att han är orolig för de nya konkurrenterna.

  – Men jag är alltid orolig för konkurrenter, säger han.

  Till sammanhanget hör att SEB självt har haft svårt att hävda sig i konkurrensen på bolånemarknaden. Visserligen kunde banken visa upp en tillväxt på bolån på 4 procent det senaste kvartalet mot förra året – men marknaden som helhet växte med 7 procent. Och i mars, efter att det nya amorteringskravet trädde i kraft, gick det riktigt trögt, enligt Johan Torgeby.

  Här finns en risk att SEB är mer exponerad än konkurrenterna mot den typen av hushåll som drabbas av det tuffare amorteringskravet, alltså främst unga och barnfamiljer i Stockholmsområdet, påpekar han.

  Och nu kommer alltså uppstickarna och slår ännu ett slag mot SEB:s bolåneverksamhet.

  – De sänker priset, det är helt uppenbart. Men vi kommer också att kunna göra den typen av innovativa lösningar, säger han.

  När bankens erbjudande för att konkurrera med uppstickarna kommer vill dock inte SEB avslöja. Presskontakten Frank Hojem uppger att man är "i fasen att utforska detta" – men att man självklart vill vara en del av en förändrad bolånemarknad.

  Samtidigt spår Johan Torgeby att en annan utveckling kan få än mer inverkan på bolånemarknaden: den kommande räntehöjningen från Riksbanken, som nyligen sköts på framtiden än en gång. Och det är fler än bara bolånetagarna som står inför ett test då.

  – Det blir ett test för hela världsekonomin och Sverige när världen normaliserar räntorna, säger han – och spår att det sker i slutet av 2018 eller början av 2019 i Sverige.

  Vad tycker du om att Riksbanken håller fast vid minusräntan?

  – Jag kan förstå dem, utifrån den makroekonomiska bilden. Men jag tycker att nollräntor är väldigt stimulerande, man behöver inte gå så långt som att göra dem negativa.

  Riksbanken har gått för långt, tycker du?

  – Man kunde ha haft den på noll.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X

  Johan Torgeby, vd för SEB, erkänner att han oroas av konkurrens från de nya uppstickarna på bolånemarknaden.

  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X