Annons

SEB vill införa drogtester

SEB planerar att införa drogtester vid nyanställning och misstanke om drogmissbruk bland de anställda. Banken diskuterar även slumpmässiga drogtester. Men facken protesterar mot beslutet.

Under strecket
Publicerad

En styrgrupp inom SEB, med fackliga representanter, har tagit fram ett policyförslag som ledningen väntas godkänna inom kort. - Vi vill motverka olika former av missbruk, samt värna om våra medarbetare och bankens förtroende. Policyn går ut på att SEB ska vara en drogfri arbetsplats, säger Eva Fröberg, jurist på SEB:s personalstab och som sitter i den styrgrupp som ansvarat för drogprojektet.

Förslaget får dock kritik från de centrala fackförbunden: - Jag tror att man försöker hitta lätta lösningar på svåra problem. Vi är inte emot drogtester vid misstanke om missbruk. Men generella tester vid nyanställning är ett hot mot integritetsskyddet, säger Lars Forsell, ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor på Finansförbundet. Liknande tongångar hörs från LO, Saco, TCO och Jusek. På lokal nivå har SEB dock lyckats vinna fackets förtroende. Pernilla Påhlman, ombud på Finansförbundets fackklubb inom SEB, bekräftar detta: - Vid nyanställning och skälig misstanke om drogmissbruk är vi överens. Men vi förhandlar fortfarande om eventuella slumpmässiga tester. Där är har vi fortfarande frågor kring utbildning, information, personlig integritet och hur testerna ska genomföras i olika delar av landet, säger hon.

Annons
Annons
Annons