Reportage

Se verklighetens Danish girl på Millesgården

Gerda Wegener och partnern Lili, till vänster gestaltade i filmen ”The Danish girl”, till höger en selfie daterad 1917
Gerda Wegener och partnern Lili, till vänster gestaltade i filmen ”The Danish girl”, till höger en selfie daterad 1917 Foto: Scope Features/IBL Bildbyrå

Alicia Vikander gav Gerda Wegener ett ansikte i den uppmärksammade filmen ”The Danish girl”, som fokuserar på makens könskorrigering. Men konstnären själv förtjänar uppmärksamhet i egen rätt. SvD Kultur har valt ut några favoritverk.

Under strecket
Publicerad
”En sommardag”, 1927

”En sommardag”, 1927

”Ballerinan Ulla Poulsen”, 1927

”Ballerinan Ulla Poulsen”, 1927

Annons

Före filmen ”The Danish girl”, som inspirerades av Gerda Wegeners (1885–1940) och maken Einars liv, var det få som kände till den danska konstnären. Hennes livshistoria skulle kunna räcka som stoff till många gripande berättelser. Men Gerda Wegeners konst står stabilt på egna ben och förtjänar uppmärksamhet i egen rätt. Formspråket har åldrats, men inte kvaliteten.

Utställningen som nu gästar Millesgården producerades ursprungligen av Arken, museum för modern konst i Ishøj utanför Köpenhamn. I grunden ligger pionjärforskning kring en bortglömd konstnär, som dock hyllades i Paris under de första decennierna på 1900-talet. Danskarna själva var betydligt mer avståndstagande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons