Annons
X
Annons
X

Se upp när du hyr lägenhet i New York  

Allt fler ratar dyra hotellrum och väljer istället att hyra en lägenhet under på New York-semestern. Men det gäller att se upp för oseriösa uthyrare, varnar försäkringsbolaget Europeiska.

Se upp för lägenhetsskojare i New York.
Se upp för lägenhetsskojare i New York. Foto: COLOURBOX

En ny och snabbt växande restrend är att bo i en lägenhet under storstadssemestern. Många tycker att det är ett trevligt och personligt sätt att turista – dessutom är boendeformen ofta ekonomiskt fördelaktig, särskilt i kostsamma storstäder som New York.

Men nu slår Europeiska larm om att många skojare söker sig till de stora lägenhetsförmedlarna. En av dem som dragit till sig oseriösa uthyrare är jätteförmedlaren Craigslist, enligt Europeiska.

– Bland annat försöker folk lura av resenärer några hundra dollar i falsk bokningsavgift genom att lägga ut bilder på andras fina lägenheter i annonsen. Den typen av bedrägerier är tyvärr vanliga på just Craigslist, säger Ronald Groenendijk, general manager på Europeiskas servicekontor Euro Center i New York, till SvD.se.

Annons
X

Ronald Groenendijk har inte fört statistik över antal rapporterade fall, men noterar en ”oroande trend” att allt fler resenärer blir lurade. Den senaste tiden har servicekontoret ofta haft kontakt med resenärer som inte har fått vad de betalat för. På alla sajter där man hyr lägenheter direkt från privatpersoner finns risken att bli lurad, menar Ronald Groenendijk.

– Men vissa uthyrningssajter, som till exempel vrbo.com, arbetar hårdare med säkra betalningslösningar och mot bedrägerier.

Absolut viktigast när man ska hyra en privatlägenhet över nätet är att sajten har ett säkert system för betalning online, säger Europeiskas kommunikationschef i Sverige Christina Karlegran.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi svenskar har blivit så vana att handla på nätet att vi har tappat respekten för att lämna ut kreditkortsnummer. Det är lätt att surfa runt på nätet, hitta ett coolt boende i New York, knappa in kreditkortsnumret och trycka på ”send”. Men man måste vara medveten om vilken sajt man är inne på.

  SvD.se har försökt att nå ansvariga på Craigslist, men inte fått något svar.

  Anna Wahlgren

  Annons
  Annons
  X

  Se upp för lägenhetsskojare i New York.

  Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X