Bedömare: Se upp för omotiverad räntehöjning

Tor Borg, analyschef på Jones Lang LaSalle (JLL), ser ingen anledning för bankerna att höja bolåneräntorna. Arkivbild.
Tor Borg, analyschef på Jones Lang LaSalle (JLL), ser ingen anledning för bankerna att höja bolåneräntorna. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Se upp om banken vill höja din bolåneränta när och om Riksbanken börjar lyfta räntan.

Höjd styrränta borde nämligen inte innebära stigande bolåneräntor, enligt bedömare. Bankerna sänkte åtminstone inte mer än marginellt när reporäntan åkte åt andra hållet, ner under nollstrecket.

Under strecket
TT TT
Publicerad
På torsdag, 6 september, är det dags för riksbankschef Stefan Ingves att återigen rita upp kurvor för den framtida räntan. Arkivbild.

På torsdag, 6 september, är det dags för riksbankschef Stefan Ingves att återigen rita upp kurvor för den framtida räntan. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons

Inflationen stiger och Riksbanken har flaggat för att det är dags att börja höja styrräntan mot slutet av året. Och i veckan kommer Riksbanken med nytt räntebesked och uppdaterade prognoser. Någon förändring väntas inte nu, men förmodligen lär riksbanksledningen fortsatt peka på att det är dags att trycka på räntehöjarknappen mot slutet av året.

Normalt höjer bankerna sina utlåningsräntor (med kort bindningstid) ungefär lika mycket som Riksbanken höjer. Men med en styrränta på minussidan är det oplöjd mark, så hur bankerna i det här läget kommer att agera gentemot sina kunder är oklart.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons