Annons

”Se upp för krångliga krav för utvecklingstid”

Lars Fresker.
Lars Fresker. Foto: Pressbild, Mats Andersson/TT

En reform med utvecklingstid kan verkligen göra nytta för människan på arbetsmarknaden. Men då bör konstruktionen vara lik de möjligheter till studieledighet som finns, skriver Lars Fresker, Offentliganställdas Förhandlingsråd.

Under strecket
Publicerad

Regeringen, Centern och Liberalerna är överens om att införa den så kallade utvecklingstiden, ett arbetsmarknadspolitiskt program vars syfte enligt Januariavtalet är att "möjliggöra kompetensutveckling hos den enskilde".

Vi, förbunden inom Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR), anser naturligtvis att syftet med utvecklingstiden lovar gott. Men vi oroas också av signaler om utvecklingstiden som vi menar kan innebära att den varken kommer att efterfrågas av arbetstagare eller arbetsgivare. Utvecklingstiden kommer, om den införs, att vara en betydande utgiftspost inom arbetsmarknadspolitiken. Många uppgifter om kostnaderna cirkulerar för närvarande, men ofta nämns cirka två till tre miljarder kronor under de inledande åren. OFR-förbunden vill därför understryka vikten av att utvecklingstiden svarar mot angelägna behov på den svenska arbetsmarknaden.

Annons
Annons
Annons