Annons

Se upp för ful fisk i midsommar

Strömming från Östersjön och Bottniska viken är en av flera feta fisksorter som kan innehålla höga halter av miljögifterna PCB och Dioxin. Arkivbild.
Strömming från Östersjön och Bottniska viken är en av flera feta fisksorter som kan innehålla höga halter av miljögifterna PCB och Dioxin. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Midsommar betyder för många lax, strömming och andra feta fiskar på matbordet. Men den feta fisken kan innehålla höga halter av miljögifter. Barn, unga och kvinnor som vill ha barn bör därför se upp för att inte få i sig för mycket av vissa fisksorter.

Under strecket
Britta Kramsjö / TT
Publicerad

Det finns flera hälsofördelar med fisk. Den innehåller exempelvis nyttiga omega-3-fetter, D-vitamin, jod och selen, något som många får i sig för lite av. Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta olika typer av fisk två till tre gånger i veckan.

Men vissa fisksorter kan innehålla höga halter av miljöföroreningar, som dioxin och PCB. Det gäller till exempel den feta fisken från Östersjön och Bottniska viken, som vildfångad lax och öring samt strömming och sill från området.

Annons
Annons
Annons