Annons

Se upp för fällor vid dödsbon

Det är många praktiska saker för de efterlevande att ta hand om när någon har dött. Begravning måste ordnas inom en månad och bouppteckningen ska kommit in till Skatteverket inom fyra månader.
Det är många praktiska saker för de efterlevande att ta hand om när någon har dött. Begravning måste ordnas inom en månad och bouppteckningen ska kommit in till Skatteverket inom fyra månader. Foto: Pontus Lundahl/TT

När dödsbudet har sjunkit in och den värsta chocken lagt sig är det dags för de anhöriga att ta itu med det praktiska. Dödsboet ska ordnas upp. Det finns några fällor att se upp för, varnar experten.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: Kirsty Wigglesworth / TTBild 1 av 7
Foto: Jessica Gow/TTBild 2 av 7

Inte sällan måste rummet på äldreboendet vara tömt redan en vecka efter dödsfallet.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 3 av 7
Foto: Erik Svensson / TTBild 4 av 7
Foto: Jessica Gow/TTBild 5 av 7
Foto: Claudio Bresciani / TTBild 6 av 7
Foto: Christine Olsson / TTBild 7 av 7

Plötsligt står man där, kanske i sällskap med sina syskon, och har ett dödsbo att ta hand om tillsammans med sorgen och alla de praktiska problem som uppstår när en människa dör. De flesta av oss har ingen rutin på detta, men de flesta råkar någon gång ut för situationen.

– Det allra första man ska göra är att ta hand om de som lever, som husdjur. Sedan kanske man vill tömma kylen rätt snart också, säger Carola Erixon Gyllenmyr på Familjens jurist.

Annons
Annons
Annons