Annons
X
Annons
X

Så väljer du rätt försäkring – spara tusenlappar

Svenskarnas premier på hemförsäkring har blivit drygt en tusenlapp dyrare sedan 1997. Konsumenternas försäkringsbyrå understryker vikten av att regelbundet se över sina försäkringar för att inte riskera att betala för mycket.

(uppdaterad)
Foto: Pontus Lundahl/TT

**Många konsumenter väntar **för länge med att byta eller se över omfattningen av sin hemförsäkring, vilket är olyckligt då innehållet i försäkringen kan ändras med tiden.

– Det kan vara en god idé att göra en översyn en gång om året, för att upptäcka eventuella förändringar i avtalet, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Trots att det kan löna sig att skaffa brandvarnare, kyl- och frysunderlägg, säkerhetsdörr, inbrottslarm och vattenfelsbrytare hemma, för att eliminera skaderisken och i vissa fall dra ned priset på hemförsäkringen, så kan det också vara en god idé att samla sina försäkringar på ett och samma ställe.

Annons
X

– Det hjälper när man kontaktar bolaget. Men tänk på att rabatter för brandvarnare och andra skydd kanske bara gäller under ett år, efter det går priset upp igen.

Enligt Baltzari Danfors är det därför smartare att förhandla ned grundpriset istället för att jaga rabatter.

Premien på hemförsäkringen påverkas av bostadstyp, område, hur stort lösöre man har, självrisk och vilken säkerhetsutrustning som finns i hemmet.

Konsumenternas försäkringsbyrå har tagit fram statistik för tidningen som visar att priserna ökat mest på mindre orter. Konsumenter i Gränna, Piteå och Örebro betalade upp till 900 kronor mer 2014 jämfört med 1997, och stockholmarna 700 kronor mer.

– Det kan bero på att vintrarna dragit upp antalet frysskador med förstörda vattenrör och då brukar bland annat fritidshus i Norrland drabbas hårt, säger Baltzari Danfors.

Samtidigt skiljer det sig tusenlappar på hemförsäkringen för den som bor på landsbygden eller Stockholm och ska försäkra bostaden.

– Försäkringen kostar mer i storstäderna eftersom skadorna där är fler och riskerna högre, inte minst när det gäller inbrott, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

Statistiken visar att Stockholmarna betalade omkring 1 680–3 067 kronor om året för sin hemförsäkring under 2014, medan småstadsborna betalade 960–1 900 kronor.

Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå. Foto: Lars Pehrson

Som konsument bör man dock undvika att stirra sig blind på priset, enligt chefen för byrån. Visst ska man titta på priset och exempelvis höra med sitt fackförbund för att se om de erbjuder sina medlemmar rabatterade försäkringar, men innehållet i försäkringen är ändå det allra viktigaste.

De flesta försäkringsbolag erbjuder i dag paketlösningar där hemförsäkring, ansvarsskydd (utifall du blir skadeståndsskyldig), rättsskydd, överfallsskydd och reseskydd ingår. Men det är viktigt att välja en försäkring som täcker exakt de behov man har, annars kan priset bli onödigt högt.

– Den som reser mycket bör absolut ha en hemförsäkring som i de allra flesta fall ger 45 dagars reseskydd, och kan då spara upp till en miljon kronor om sjukvård måste uppsökas utomlands, säger Baltzari Danfors.

När det gäller rättsskyddet, för den som hamnar i en tvist, så är Folksam det enda bolaget som har höjt maxtaket i år, till 300 000 kronor.

– En del bolag har ett betydligt lägre belopp och det är inte bra. Rättsskyddet borde enligt vår mening ligga på 400 000 kronor, så att beloppet inte är för lågt om man hamnar i en tvist och behöver anlita en advokat.

Premierna skiljer sig också, liksom innehåll, mellan försäkringsbolagen så det är bra att jämföra villkoren innan man tecknar försäkringen. Det kan bland annat göras via Konsumenternas försäkringsbyrås jämförelseguide.

– Därefter bör man begära ut en offert av försäkringsbolaget och jämföra priser, säger Baltzari Danfors.

En majoritet av svenska folket, cirka 96 procent, har tecknat hemförsäkring. Anna-Karin Baltzari Danfors förklarar att de resterande cirka 4 procenten huvudsakligen består av nyanlända svenskar, ungdomar som flyttat hemifrån och en del pensionärer som bor på äldreboenden.

– Vi försöker nå ut till dem som saknar hemförsäkring, för utan ett skydd kan konsumenterna drabbas hårt vid oförutsedda händelser, säger hon.

Annons
Annons
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2

Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X