X
Annons
X

Se upp – ni kan behöva dela med er av arvet

Ett testamente står inte över lagstiftningen. En förälder kan därför inte styra helt över hur arvet den lämnar efter sig ska fördelas. Varje vecka svarar Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, på läsarnas frågor.

Läs mer om Familjeadvokaten

Fråga: Jag har en fråga med anledning av att mina föräldrars lägenhet nyligen ombildats från hyresrätt till en bostadsrätt. Vi är två syskon i livet, en syster avled för över fem år sedan. Min avlidna syster har två barn och min fråga är hur mina föräldrar ska agera för att testamentera bostadsrätten till mig och min kvarvarande syster? Vilka dokument behöver vi upprätta?

Caroline Elander: När dina föräldrar avlider kommer, om det inte finns något testamente, arvet efter dem att fördelas enligt lag. Detta innebär att du själv, din syster och er avlidna systers legala arvingar kommer att ärva en tredjedel vardera. Detta utgör era så kallade arvslotter. För det fall dina föräldrar vill att arvet efter dem ska fördelas annorlunda, exempelvis på så sätt att endast du och din syster som är i livet ska ärva deras bostadsrätt, måste de upprätta ett testamente.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X