Annons

Se till att Sveriges bistånd når kvinnorna

Tre av fyra svenskar vill veta om biståndet når kvinnorna. Det visar en färsk Sifoundersökning. I dag vet ingen hur biståndet fördelas mellan könen. För att Sveriges bistånd ska göra bästa möjliga skillnad är det dags att börja mäta hur mycket pengar som verkligen kommer fram till kvinnorna, skriver flera debattörer gemensamt.

Under strecket
Publicerad

Internationella kvinnodagen är också de fattigas dag. 70 procent av världens fattiga är kvinnor och flickor som måste klara sig på mindre än tio kronor om dagen. Vi som skriver det här har olika bakgrunder och politiska åsikter, men vi är eniga om att Sverige måste ha ett jämställt bistånd.

Jämställdhet är viktigt för det goda biståndet. Det visar en lång rad rapporter. FN:s jordbruksorgan FAO har räknat ut att om kvinnor fick möjlighet att bruka jorden på samma villkor som män skulle ytterligare 100 miljoner män, kvinnor och barn slippa gå hungriga. Att jämställdhet är en förutsättning för minskad fattigdom och ökad tillväxt visar också en färsk rapport från Världsbanken.

Annons
Annons
Annons