Annons
X
Annons
X

Se till att deklarera i tid – i år höjs straffavgiften

I år blir det dyrare att lämna in deklarationen för sent. Ju längre man väntar, desto mer kostar det. Avgiften kan bli så hög som 3 750 kronor.

Deklarationen 2016

Foto: Anders Wiklund/TT

Alla som ska lämna in en deklaration till Skatteverket har fram till den 2 maj på sig. Då ska den vara klar. Den som blir försenad får betala förseningsavgift. Och i år har dessa höjts jämfört med i fjol.

– Avgiften har höjts från 1 000 kronor till 1 250 kronor i år, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Han förklarar att förseningsavgifterna trappas upp ju längre förseningen blir. Och beloppen har höjts på alla nivåer.

En gräns går vid tre månader, och är man så sen får man en förseningsavgift på 2 500 kronor. Och de som lämnar in deklarationen fem månader för sent måste betala en avgift på hela 3 750 kronor.

Annons
X

– Men efter det ökar inte beloppet mer, säger Kay Kojer.

Hur vanligt är det att folk är så sena?

– Det förekommer. De som har en krånglig deklaration är mer benägna att vänta till sista minuten med att sätta igång och då hinner man inte få fram alla papper i tid, man blir försenad och får en avgift helt i onödan, säger Kay Kojer.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett exempel är personer som har sålt aktier och måste få fram uppgifter om när aktierna köptes för att räkna ut anskaffningsvärdet. Kanske saknas någon uppgift eller papper från banken, som man måste få hem och det kan ta tid.

  – Kontaktar man banken i tid, får man pappren i tid och så kan man deklarera, säger Kay Kojer.

  En annan fördel att starta i god tid är att man slipper köerna till skatteupplysningen om man har frågor att reda ut.

  – Det kan vara svårt att komma fram, om man väntat till sista dagen. Det är så många som ringer då, säger Kay Kojer.

  Kay Kojer, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket. Foto: Jurek Holzer

  Det finns andra fördelar att vara klar i tid. Skatteåterbäringen betalas ut före midsommar, runt den 10 juni, till alla som har deklarerat elektroniskt senast den 2 maj och har anmält ett bankkonto till Skatteverket och fått det godkänt.

  – Alla som uppfyllt detta får pengarna då.

  Skatteverket räknar med att 4 miljoner personer får skatt tillbaka i juni. De som ska betala in mer skatt får besked om det i augusti.

  Deklarationsperioden inleddes under veckan, då den elektroniska deklarationen öppnades. Redan under första dagen deklarerade fler än 250 000 personer, vilket är cirka 60 000 fler än förra året. Och över två miljoner personer hade loggat in på e-tjänsten den dagen.

  Totalt ska 7,8 miljoner personer deklarera i år och fram till mitten av april skickas deklarationer på papper ut till svenska folket. Majoriteten förväntas deklarera elektroniskt, i fjol valde 5,5 miljoner personer att göra det.

  Och nittiotalister är flitiga användare av den digitala tjänsten. Flitigast var personer födda 1992 – bland dem e-deklarerade över 91 procent.

  Annons
  Annons
  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 2

  Kay Kojer, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

  Foto: Jurek Holzer Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X