Annons

Unika bilder: Se förödelsen efter skalven

Fotografen Pieter ten Hoopen har rest i den jordbävningsdrabbade Dolakha-provionsen tillsammans med Plan Sveriges Sofia Klemming Nordenskiöld. Klicka på ikonen i bildens övre högra hörn för att se bildspelet.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Ranjit och Kusum bor i Suspachemawati i Dolakhadistriktet i nordöstra Nepal. De gick i skolan som alla andra barn. Här står de nu i resterna sin gamla skola. Trots att det gått en månad efter skalvet den 12 maj är varken något röjnings- eller återuppbyggnadsarbete påbörjat.

Foto: Pieter ten Hoopen Bild 1 av 11

Jordbävningskatastrofen i Nepal har krävt över 8 000 liv och lämnat närmare 18 000 skadade, enligt FN. Det första skalvet kom i april nordväst om Katmandu. Den 12 maj kom ytterligare ett kraftigt skalv som drabbade Dolakhadistriktet nordöst om Katmandu. Alla provinsens skolor förstördes. Här är allt som återstår av skolan i Suspachemawati.

Foto: Pieter ten Hoopen Bild 2 av 11

”Jag visste ingenting om jordbävningar förut. Vårt hus har rasat. Nu bor vi i under ett tält av presenningar men jag är orolig för monsunperioden för det regnar in. Vi behöver också mat, filtar och en ny toalett för vår gamla är trasig, säger Rejishna, 9 år, (th) i byn Suspachemawati.

Foto: Pieter ten Hoopen Bild 3 av 11

Men även om skolorna är förstörda måste livet och skolverksamheten gå vidare. Här samlas elever för sin första skoldag i Suspachemawati.

Foto: Pieter ten Hoopen Bild 4 av 11

12-årige Prashna bor i byn Sundrawati i Dolakhadistriktet. Han förlorade sitt hem och sin skola i jordbävningarna. ”Jag känner mig rädd och ledsen för det som har hänt. Jag oroar mig för hur vi ska kunna bygga upp vårt hus och om mina föräldrar har råd med min utbildning.”

Foto: Pieter ten Hoopen Bild 5 av 11

Eleverna i skolan i Sundrawati är på väg hem efter sin första skoldag sedan jordbävningen.

Foto: Pieter ten Hoopen Bild 6 av 11

I Dolakha bor 400 000 invånare utspridda i 41 isolerade byar i bergen. Gaurishamkar General Hospital är det enda sjukhus i hela distriktet som kan utföra livräddande operationer. Sjukhusbyggnaden skadades i jordbävningarna och har tvingats flytta ut till olika tält i en brant slänt.

Foto: Pieter ten Hoopen Bild 7 av 11

En man tar ner resterna av sitt totalförstörda hus i Dolakhas bazar i staden Bhimeshwar, i

Foto: Pieter ten Hoopen Bild 8 av 11

Kvinna vilar under ett bougainvillaträd under dagens varmaste stund. I stort sett har alla blivit hemlösa i Dolakha-distriktet efter jordbävningen.

Foto: Pieter ten Hoopen Bild 9 av 11

En man bär på sitt barn i Dolakhas bazar.

Foto: Pieter ten Hoopen Bild 10 av 11

”Vi var på väg hem från templet när marken plötsligt började skaka. Mamma sa att det nog bara var vägarbete så vi förstod inte att det var en jordbävning. Sen såg vi husen som hade rasat. Nu måste regeringen tala om för oss om det är säkert att bygga upp vårt hus här igen och hur det ska byggas för att klara jordbävningar.” Femtonåriga Kamana utanför familjens hus i byn Sundrawati.

Foto: Pieter ten Hoopen Bild 11 av 11

Fotografen Pieter ten Hoopen har rest i den jordbävningsdrabbade Dolakha-provionsen tillsammans med Plan Sveriges Sofia Klemming Nordenskiöld.

Annons
Annons
Annons