Annons

Lars Ring:Se den starka filmen om arbetardotterns väg till Dramaten

Gunnel Lindbloms roller förklaras aldrig fullt ut – något överlämnas till publiken att tolka och känna in, skriver Lars Ring.
Gunnel Lindbloms roller förklaras aldrig fullt ut – något överlämnas till publiken att tolka och känna in, skriver Lars Ring. Foto: SVT

Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom lämnar nu äntligen den tystnad hon alltid har hyllat och vårdat. Henrik von Sydow har gjort en dokumentär om en legendarisk scenpersonlighet som nu visas på SVT.

Under strecket
Publicerad

Utstrålning, substans och intelligens. Det är egenskaper man aldrig kan spela, aldrig låtsas – man har dem, äger och utvecklar dem. Gunnel Lindblom, 86, andas allt detta. Hon är alltid lika fylld av kraft och självklarhet. Ännu efter 50 år på Dramaten står hon på dess stora scen och behärskar den fullständigt.

Just nu spelar hon siaren Teiresias, som meddelar Oidipus förbannelsen som vilar över landet. Gunnel Lindblom kommer in med en lurvig schäfer – på en gång ledarhund och tämjd best, på en gång representant för det djuriska inom människan och en spegel av den tystnad som Gunnel Lindblom alltid vårdat kring sig själv och sina roller. Det är en magnifik rolltolkning, alldeles avslappnad och fylld av pondus.

Annons
Annons
Annons