Se de okända bilderna från Andrées polarfärd

Hittills okända bilder från Andrées Polarexpedition har hittats. Bilderna är tagna av ingenjör Axel Stake, som ansvarade för vätgasproduktionen till ballongen Örnen på Danskön, på nordvästra Spetsbergen. Fram till 31 januari 2016 visas bilderna på Grenna museum.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hittills okända bilder från Salomon August Andrées Polarexpedition har hittats på Grenna museum. Bilderna är tagna av ingenjör Axel Stake, som ansvarade för vätgasproduktionen till ballongen Örnen på Danskön, på nordvästra Spetsbergen. Andrée och hans kollegor gjorde två försök att med en luftballong komma först till Nordpolen. År 1896 var vädret för dåligt, men året efter gick ballongen till väders. Ballongen kraschade redan efter ett par dagar, men det var först 1930 som kvarlevorna efter expeditionsmedlemmarna hittades på Vitön. Här en kolorerad bild av Virgo hamn på Danskön, med HMS Svensksund till vänster. Svensksund medverkade i polarexpeditionen 1897, och hemförde kvarlevorna av de förolyckade till Stockholm. Klicka vidare för fler bilder.

Ingenjören Axel Stake – som alltså tog dessa bilder – ansvarade för vätgasproduktionen till ballongen Örnen på Danskön, nära Spetsbergens kust. Här arbete på ballonghuset, troligen 1897. Efter fiaskot emigrerade Axel Stake till USA. I början av 1900-talet fanns planer på en bok, baserad på hans fotografier, men Stake dog och var hans bilder tog vägen har fram till nu varit höljt i dunkel. **Bläddra vidare för att se fler fascinerande bilder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons