Annons
X
Annons
X

SDU: Fel peta Almqvist

Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) kritiserar nu öppet Jimmie Åkesson och partiledningens beslut att frånta Erik Almqvist hans politiska uppdrag i partiet.

Ordförande Gustav Kasselstrand tycker att Erik Almqvist är en ”exceptionellt duktig politiker” och att det knappast gynnar SD långsiktigt att peta honom.

LÄS MER:
SD-toppar beväpnade sig med järnrör

Av TT

”Att så impulsivt frånta framträdande partiföreträdares förtroendeuppdrag är inte att ta ansvar, det är att falla för mediernas drev”, skriver Gustav Kasselstrand, ordförande, och William Hahne, vice ordförande i SDU på
DN Debatt.

”Nu uppmanar vi alla i partiet att stötta en vän och kollega även i svåra tider, snarare än att låta media agera självutnämnda domare […] Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå.”

– Jag tycker att man ska vara mer varsam med sina egna partiföreträdare, säger Kasselstrand till TT.

Annons
X

Han kritiserar hur partiledningen agerat de senaste dagarna.

– Jag tycker att Erik Almqvists djupa ånger och uppriktiga ursäkt skulle kunna vara tillräckligt, säger Kasselstrand.

Rent principiellt tycker han att det är rätt att ha en hård linje mot personer som yttrar sig negativt för partiet.

– Men om den linjen leder till att partiets ekonomiskpolitiske talesperson sparkas från sin post och uppmanas lämna sin riksdagsplats, då finns det anledning att se över det här. Det var nog inte syftet med policyn, säger Kasselstrand, som tycker att kraftiga reprimander är bättre än uteslutningar av partimedlemmar.

Kasselstrand vill inte uttala sig om Kent Ekeroth just nu.

Flera andra inom partiet uttrycker tvärt om sitt stöd för partiledaren Jimmie Åkessons agerande.

Många är starkt kritiska mot det uppträdande som partitoppar gjort sig skyldiga till på film.

Partiledningen gör rätt som rensar, anser de.

– De förtjänar sina straff, uppträdandet är hemskt och förfärligt och partiledningen har bara följt vår policy, säger Johan Nissinen, ordförande för SD i Jönköping.

LÄS MER:
Statsvetare: ”Fulast det han kallar tjejen”

Elof Bergström, Jämtlandsdistriktet, håller med.

– Det är sorgligt för oss som jobbar på fältet att se deras uppförande. Ändå hade vi en mycket noggrann genomgång före valet om hur man ska uppföra sig. Nu har jag ju träffat representanter för andra partier och det är verkligen lite si och så även med deras uppförande och alkoholbruk.

Även Oskar Lindbloms, vice ordförande i Skaraborg, förtroende för Jimmie Åkesson är orubbat.

– Han har skött det helt rätt. Men Almqvist har gjort ett väldigt gott jobb, jag hoppas att han kan bli ekonomisk talesperson igen. Han agerade i affekt, inte som den Erik jag känner. Man måste se det i ett sammanhang, partiet och i synnerhet Erik, var väldigt ansatta vid den där tiden, frustration och alkohol ligger bakom uppförandet.

LÄS MER:
SD-toppar beväpnade sig med järnrör

LÄS ÄVEN:
SD-topp sa blatte-lover och hora – avgår

Se filmen som fick Almqvist att avgå:

TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X