Annons
X
Annons
X

SD:s utspel väcker reaktioner

När Jimmie Åkessons sekreterare Alexandra Brunell kommenterade lördagens terrordåd med att twittra ”äntligen”, väcker det starkt motstånd i andra partier. Åkesson själv tar inte avstånd från kommentaren.

ÅKESSON TAR INTE AVSTÅND

När en person sprängde sig till döds under julhandeln mitt i centrala Stockholm, i vilket sedan slagits fast som Sveriges första terrordåd, utmärkte sig Jimmie Åkessons sekreterare Alexandra Brunell, genom sin snabba kommentar i lördags eftermiddag på twitter. Med hashtagen ”Äntligen” konstaterade hon att ”är det nu man får säga ”vad var det vi sade”?”.

Riksdagsledamoten William Petzäll (SD) anslöt sig när han sent på lördagskvällen twittrade ”jag hatar att säga det, men vad var det vi sade?”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att uttalandena inte ska övertolkas, och förnekar att Sverigedemokraterna skulle välkomna ett terrordåd. Samtidigt tycker han att det är bra att det nu blir debatt.

Annons
X

– Man kan konstatera att nu kan vi få den här debatten och lyckligtvis var det ingen annan än gärningsmannen själv som blev skadad. Det började på en nivå som gör att det inte blev den där enorma katastrofen som det kanske var tänkt. Nu så ser vi en öppning för att vi ska få debatt och börja ta det här hotet på allvar, säger Jimmie Åkesson.

Bland övriga partiledare SvD sökt är flertalet försiktiga eller avstår helt från att kommentera SD:s hållning. Johan Linander (C), vice ordförande i justitieutskottet, ifrågasätter dock vad för slags öppning Jimmie Åkesson syftar på.

– Öppning för vad, frågar man sig då. För så vitt jag förstått så är ju Sverigedemokraterna emot alla muslimer som invandrat till Sverige. De skuldbelägger en hel grupp för det som en enskild människa har gjort, och det är väldigt farligt, säger Johan Linander.

– Om man taggar med ”äntligen”, så visar ju det tydligt, att de inte bryr om människoliv, utan det viktigaste var att de nu kunde säga att ”titta nu, det här har vi sagt tidigare”. Vi på andra sidan skulle kunna säga att ”äntligen visar Sverigedemokraterna vad de verkligen är”.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, tycker att SD:s hållning är oansvarig.

– Det är ju ett ”äntligen” även från Åkesson, och jag tycker att det är en förfärlig utgångspunkt, att man längtar efter att få utökade konflikter och motsättningar i samhället för att kunna tjäna på det politiskt. Att hotet för terroristangrepp funnits även i Sverige, det har vi ju vetat hela tiden.

Är du förvånad över uttalandet?

– Ja, jag är faktiskt förvånad att de säger det så tydligt, och jag hoppas att människor ser det.

Alexandra Brunell vill inte ställa upp på en intervju för SvD.

– Alexandra Brunells tjänst är inte politisk. Sina uttalanden gör hon i egenskap av privatperson, säger Eric Myrin, pressekreterare hos Sverigedemokraterna.

Under dagen har Alexandra Brunell kommenterat sitt eget twittrande på sin blogg, och förklarat kommentarerna i lördags kväll. Hennes ordval var ”obetänksamt och dumt”, heter det nu:

”Varför skrev jag #äntligen? Vi är nog alla överens om att det oftast är skönt att kunna säga ”vad var det jag sa”. Men att jag kunde säga det vid just detta tillfälle, efter kvällens terrordåd, var så typiskt och tragiskt – därav min sarkasm.”

Anna Gustafsson

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X