Annons
X
Annons
X

SD:s trumfkort säkrar miljoner till valet

Sverigedemokraterna kan vara särskilt rustade för valet nästa år. Bara nästa år samlar en valfond in uppåt 15 miljoner kronor till partikassan. Medan övriga partier inte kommenterar sin ekonomi slår sig SD för bröstet: ”Vi räknar med att kunna genomföra en bra valrörelse”, säger partisekreterare Björn Söder till SvD Näringsliv.

SD:s partisekreterare Björn Söder intervjuas på tisdagen i ledamotshuset i Stockholm på väg in på mötet med Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.
SD:s partisekreterare Björn Söder intervjuas på tisdagen i ledamotshuset i Stockholm på väg in på mötet med Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

**Sverigedemokraterna (SD) samlar **25 procent av sitt partistöd på kommun- och landstingsnivå till en gemensam pott att använda till valrörelser.

– Det är en valfond som gör att vi kan göra kunna göra centrala upphandlingar i stället för att göra det lokalt. Det blir billigare på det sättet, säger Söder.

Inför valet 2010 skickade partiets kommun- och landstingsavdelningar uppåt hälften av sina bidrag vidare till valfonden.

Annons
X

Även om andra partier också överför bidrag till riksplanet är SD:s upplägg mer ”systematiskt”, enligt Katarina Sundberg på Finansdepartementet, som undersökte partiernas pengaöverföringar 2012.

– Man kunde konstatera att detta särskiljde Sverigedemokraterna jämfört med andra partier, säger Katarina Sundberg.

Hur kommuner och landsting fördelar partistöd varierar, men enligt SvD:s uppskattning kan cirka 15 miljoner kronor gå direkt till SD:s centrala valfond bara nästa år.

Enligt partiet kostade årets fyra valkampanjer – till EU-parlamentet, riksdagen, kommuner och landsting – totalt 47 miljoner. Eftersom ett extra val bara gäller riksdagen kan valfondens tillskott för 2015 alltså täcka uppåt hälften av kostnaderna för valet i mars.

Björn Söder säger att det lokala partistödet kommer att vara tillgängligt före valet.

– För oss ser det ganska bra ut. Vi har sonderat terrängen runtom i landet också och sett vilka medel de har att avsätta till en valrörelse, säger Söder.

SD:s modell lär gynna partiet om ett extra val blir aktuellt, menar Sandro Wennberg, konsult förknippad med Socialdemokraterna som tidigare undersökt riksdagspartiernas finansiering.

– Eftersom SD tagit platser i många politiska församlingar kan de snabbt komma upp i en hög arvodesvolym, säger han.

**Partiets sätt att **centralisera statliga bidrag har mött kritik från bland andra Sveriges Kommuner och Landsting.

På Finansdepartementet anser Katarina Sundberg att lokala och regionala medel främst ska gynna just kommuner och landsting – inte partiets arbete på riksnivå.

– Att skjutsa det lokala partistödet uppåt i organisationen är inte syftet.

Men Björn Söder tillbakavisar kritiken.

– Det finns inga regler eller lagar som säger hur föreningar ska använda sina medel. Det är upp till varje förening att besluta om det, säger han.

**Både Socialdemokraterna **och Moderaterna avböjer att kommentera storeleken på sina partikassor. Partierna har tidigare uppgett för SvD att årets valkampanjer kostade knappt 70 miljoner kronor.

Centerpartiet, vars valkostnader låg på ungefär samma nivå, kan stå sig bäst ekonomiskt inför valet.

De senaste åren har partiet hämtat mellan 50 och 110 miljoner kronor per år i utdelning från sina egna bolag.

– Jag skulle tro att det finns två partier som har särskild beredskap, och det är Centerpartiet och Sverigedemokraterna, säger Sandro Wennberg.

Annons
Annons
X

SD:s partisekreterare Björn Söder intervjuas på tisdagen i ledamotshuset i Stockholm på väg in på mötet med Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X