SD:s starka fäste

Redan förra valet blev Sverigedemokraterna starka i
Skåne , nu blev partiet det tredje största riksdagspartiet där. SvD åkte till Tomelilla på jakt efter
SD-väljare – och efter en förklaring.

Under strecket
Publicerad

–Det är en besvikelse, såklart. Vi har jobbat hårt med värdegrundsfrågor. Men resultatet speglar vad folk tycker och tänker här ute, säger Mats Wermelin, rektor på Kastanjeskolan.

Foto: KARIN NILSSON

Det blåser nya vindar över Skåne. I Tomelilla fick SD 13,4 procent i riksdagsvalet.

Foto: KARIN NILSSON

Tomelilla är en av de skånska kommuner där SD blivit tredje största parti. Ingrid tillhör dem som vill stoppa flyktingmottagningen.

Foto: KARIN NILSSON

Det tar bara en timme och tjugo minuter från Malmö till Tomelilla. Men det är långt mellan de två världarna. Bion och fritidsgården är det som finns för den som är ung i Tomelilla.

Foto: KARIN NILSSON

Tomelilla har svårt att hålla jämna steg med fiskelägen längs kusten som lever högt på turism och sommargäster. På vissa platser har tiden stått still.

Foto: KARIN NILSSON

Nu har besökarna dragit hem från Tosselilla sommarland, istället har hösten dragit in.

Foto: KARIN NILSSON

Mohamed, Ubah och Amina med mamma Sahra. När hon blir stor tänker Amina: ”göra en massa pengar och köpa en bil åt mamma”.

Foto: KARIN NILSSON

Birgit Lundgren Nilsson och Tommy Nilsson menar att det är dags att Sverige tar hand om ”sina egna”.

Foto: KARIN NILSSON

Gulli Hederström, 85 år, är uppvuxen i Kivikstrakten. Sahra, 35 år, är flykting från Somalia. I Tomelilla fick Sverigedemokraterna 13,4 procent i riksdagsvalet. Men det påverkar inte Sahra och Gulli. De har det gott tillsammans.

Foto: KARIN NILSSON

Förstagångsväljaren Mia Persson, biljettkassörska på bio Rio, röstade inte på SD.

Foto: KARIN NILSSON

Arizona-Carl, Carl-Erik Nilsson, turnerade med sin hawaiiorkester under många år. Han tycker att de etablerade politikerna bara pratar ”trams”.

Foto: KARIN NILSSON
Annons

Svedala 13,3. Skurup 13,5. Sjöbo 15,4. Tomelilla 13,4 procent. Vi kör E65:an österut från Malmö på väg allt djupare in i SD-land. Utanför bilfönstret passerar samhälle efter samhälle där Sverigedemokraterna haft stora framgångar i riksdagsvalet. Efter Skurup blir det småvägar fram till Sjöbo, innan vi till sist når slutdestinationen Tomelilla. Uppdraget är att hitta SD-väljare.

Bo Ohlssons stora köplada vid en av infartsvägarna är lite som Tomelillas Ullared fast i mindre skala: 500 kvadratmeter bara för leksakerna och grytunderlägg för en tia. En lokal sverigedemokrat har tipsat om att är det någonstans hennes väljare finns så är det här.

Annons
Annons
Annons