Annons
X
Annons
X

SD:s skamfilade rykte putsas

Sverigedemokraterna har slipat på sin framtoning. Men nätet är fullt av exempel på invandringsfientlig och antimuslimsk retorik från parti­företrädarna och partisekreteraren hävdar att Sverige riskerar en ”islamistisk revolution”. SvD har kartlagt de 20 sverige­demokrater som kan ta plats i Sveriges riksdag. (Se längst ned i artikeln)

[object Object]
SvD har karlagt de 20 sverigedemokrater som kan ta plats i Sveriges riksdag om partiet skulle ta 5,1 procent av rösterna. (se granskningen av enskilda ledamöter längst ned i artikeln)

Ett genomsnitt av den senaste veckans opinionsmätningar som Sifo tagit fram åt SvD visar att Sverigedemokraterna får 5,1 procent och därmed kommer in i riksdagen. Mätningarna spretar rejält – i dagens SvD/Sifo får partiet 3,8 procent medan flera andra mätningar visar siffror på upp till 7,5 procent.

Om SD får 5,1 procent av rösterna kan det innebära runt 20 mandat. SvD har tittat närmare på de 20 översta namnen på SD:s riksdagslista. Vilka åsikter de har, vad de skriver på nätet och vad de har sagt i intervjuer.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Partiet jobbar aktivt med sociala medier. SvD:s kartläggning visar att merparten av riksdagskandidaterna är aktiva på bloggar och andra forum på nätet. Många blogginlägg består av rasistiska uttalanden och ståndpunkter långt ifrån den rumsrena politik som partiledningen vill visa upp. SvD har hittat flera exempel på inlägg som tagits bort – bland annat har partisekreterare Björn Söder uttalat sig om homosexuella i blogginlägg som inte längre går att hitta men som SvD kunnat plocka fram.

  Annons
  X

  Andra exempel på borttagna inlägg är Carina Herrstedt, plats fyra på SD:s lista, som publicerade namn på den man som dömdes för dödmisshandeln på en parkering i Landskrona. Idag finns endast hans förnamn nämnt på bloggen.

  Kent Ekeroth, på femtonde valbar plats, skrev i våras ett twitterinlägg om Ship to Gaza där han kallade aktivisterna för ”islamistkramande Israelhatare” som enligt SVT togs bort.

  Statsvetaren Marie Demker, som har analyserat främlingsfientliga rörelser och högernationalistiska partier sedan början av 90- talet, tror att upprensning i bloggar kan vara en del i ledningens ambition att städa upp och göra partiet mer socialt accepterat.

  Men Björn Söder nekar till att partiet aktivt försökt förmå medlemmar att censurera sig själva. Han erkänner dock att det är en tydlig ambition att likrikta medlemmarna.

  – Vi har bytt servrar på SD-Kuriren och mycket kan ha fallit bort. Jag själv har inte aktivt tagit bort några av mina inlägg som har försvunnit.

  Däremot har partiet uteslutit medlemmar på grund av deras bloggar, senaste exemplet är från i september då Landskronapolitikern Per T K Wahlberg tvingades bort från partiet efter ett rasistiskt inlägg.

  Marie Demker menar att Sverigedemokraterna jobbat mycket aktivt under Jimmie Åkessons ledning för att få alla medlemmar att dra åt samma håll.

  –I allmänna ordalag kan man säga att ledningen fokuserat på organisationen och på att få medlemmarna att förstå att partiet måste vara rumsrent. Partiet har också fått mer resurser genom att de fått en rad mandat i olika kommunfullmäktige, säger hon.

  Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo som bevakar SD sedan 1995 håller med om att partiet genomgått ett ordentligt reningsbad under Jimmie Åkessons tid.

  –Flera personer har uteslutits under årens lopp för att de skrivit och uttalat sig på sätt som inte är i linje med hur partiet vill framstå, och det finns inlägg som tagits bort eller ersatts efter kraftiga reaktioner utifrån. Men så jobbar ju även andra partier, det är inte unikt för SD.

  På senare tid menar Daniel Poohl dock att SD snarare låtit sina medlemmar prata fritt än att försöka tysta ned dem och ta avstånd från dem. Ett exempel är lokalpolitikern Thomas Karlsen i Trollhättan som nyligen skrev på sin blogg att vissa invandrare har en aggressiv gen som inte svenskar har. Partiledningen har inte tagit avstånd från honom, trots den uppmärksammade debatten i flera medier.

  –Att hela tiden backa och utesluta personer är inte populärt internt, och dessutom ser det illa ut i medierna.

  SD:s riksdagslista domineras av män, av de 20 översta namen på listan är endast tre kvinnor. Flera av personerna är nya i politiken och saknar tidigare erfarenheter av politiskt arbete.

  –Vi vill gärna ha fler kvinnor, men är emot kvotering. Vi har inte så många kvinnor bland medlemmarna, men försöker fokusera på mjukare frågor som familjepolitik för att locka fler, säger Björn Söder.

  Enligt Marie Demker finns det två scenarier om SD kommer in i riksdagen men inte blir vågmästare – antingen splittras de, eller så skapar partiet opinion genom motioner och krav.

  – Det som talar emot att de ska lyckas hålla ihop är att deras ledamöter är ganska oerfarna.

  Jimmie Åkesson

  1) Jimmie Åkesson

  Kallade i en debattartikel i Aftonbladet i oktober 2009 den muslimska invandringen i Sverige för vårt största utländska hot sedan andra världskriget. Krävde en obligatorisk hälsoundersökning för invandrare och asylsökande på sin blogg i september förra året.

  Björn Söder

  2) Björn Söder

  Har i sin blogg kallat homosexualitet en sexuell avart och Pride-veckan i Stockholm ”det perversa homosexevenemanget”.

  ”Är man homosexuell har man av naturen frånsagt sig rätten att få barn”, sa han till Sydsvenskan i april 2009.

  Carine Herrstedt

  4) Carina Herrstedt

  Har dömts för förtal två gånger för att ha förtalat en annan politiker.

  Skrev i somras i ett pressmeddelande från SD att romerna måste ”göra upp med sin offerstatus, sin patriarkala kvinnosyn och sin misstänksamhet mot majoritetssamhället”.

  På en blogg som hon driver med sin make står det i ett inlägg från 2007 att en förklaring till statsministerns brist på känsla för svensk kultur och livsstil kan vara att han har rötter i Baltikum och att hans farfars farfar var svart.

  Margareta Sandstedt

  6) Margareta Sandstedt

  Skrev på sin blogg i somras ”kvinnan indoktrineras till att undertrycka och förtränga sin naturliga längtan efter hem och barn. (...) Kvinnans sammansättning av hormoner, kroppsliga funktioner och andra mentala förmågor gör henne nämligen mycket lämpad för detta viktiga arbete som kommer att betala sig i längden.”

  Mattias Karlsson

  7) Mattias Karlsson

  Skrev i somras på sin blogg att invandrares beteende i en nöjespark skiljer sig från svenskars. ”Nästan varje gång någon trängde sig i kön till någon åkattraktion, åkte på den framförvarande i vattenrutchkanan eller stänkte vatten i ögonen på min ettårige son, så tycktes det vara en person med icke-svensk bakgrund.... Nästa år planerar vi ett familjebesök på Astrid Lindgrens värld utanför Vimmerby. Jag hoppas att jag då inte kommer att mötas av en bild på Emils lillasyster Ida i Burqini”

  Erik Almqvist

  10) Erik Almqvist

  Skämtade tillsammans med flera andra på en partiledningskonferens som spelades in av SR:s Kaliber:

  ”Vet du vad en somalier med sesamfrön på huvudet kallas? En quarterpounder.”

  William Petzäll

  12) William Petzäll

  Twittrade häromdagen ”Blev idag hotad av en muslimsk kvinna att bli stenad. En annan tjej föredrog att bo i Irak, mitt svar: Köp en enkelbiljett och åk hem”

  Sa i mars i år till SD:s webb-tv: ”Invandrares rättsuppfattning skiljer sig väldigt mycket från svenskars. Man har skild uppfattning om vad som är rätt och fel.”

  Kent Ekerroth

  15) Kent Ekeroth

  Sa på valturné i Jönköping i förra veckan:

  ”Kvinnans ställning är extremt tydlig i islam. Det står svart på vitt att en man har rätt att misshandla sin fru om hon misshagar honom. Detta är vad islam föreskriver.”

  Sa på partiets landsdagar förra hösten: ”Vi ser hur samhället anpassas till islam, hur muslimska invandrare attackerar svenskar, kvinnor, judar och homosexuella...”...om detta är deras tack har jag bara en sak att säga dem; tack och adjö-åk hem!”

  Övriga SD-politiker bland de 20 som kan ta en riksdagsplats om partiet skulle få 5, procent av rösterna.

  Övriga SD-politiker med chans på riksdagsplats

  Annons
  Annons
  X

  SvD har karlagt de 20 sverigedemokrater som kan ta plats i Sveriges riksdag om partiet skulle ta 5,1 procent av rösterna. (se granskningen av enskilda ledamöter längst ned i artikeln)

  Bild 1 av 10

  Jimmie Åkesson

  Bild 2 av 10

  Björn Söder

  Bild 3 av 10

  Carine Herrstedt

  Bild 4 av 10

  Margareta Sandstedt

  Bild 5 av 10

  Mattias Karlsson

  Bild 6 av 10

  Erik Almqvist

  Bild 7 av 10

  William Petzäll

  Bild 8 av 10

  Kent Ekerroth

  Bild 9 av 10

  Övriga SD-politiker bland de 20 som kan ta en riksdagsplats om partiet skulle få 5, procent av rösterna.

  Bild 10 av 10
  Annons
  X
  Annons
  X