Annons
X
Annons
X

SD:s pistolutspel – ”en kraftig överdrift”

SD sprider en uppgift om att personal på HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn beväpnar sig med pistol för att de är rädda för barn som bor där. Men flera myndigheter ifrågasätter starkt SD:s beskrivning.

Foto: Tomas Oneborg

"Exemplen på det sociala haveriet på HVB-hemmen är många", skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande daterat 29 februari.

Partiet hävdar att "berörda myndigheter upptäckt att personal på boenden till och med bär pistol få att de är rädda för de barn och ungdomar som bor där".

För att äga vapen i Sverige krävs vapenlicens och reglerna för handeldvapen, som pistol, är hårda. Ett laddat vapen på allmän plats utgör alltid ett allvarligt vapenbrott, oavsett om man har licens eller inte.

Annons
X

Per Ramhorn, SD:s representant i socialutskottet, säger att påståendet i pressmeddelandet grundas på information som utskottet fått i samband med ett möte med Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och branschorganisationen Vårdföretagarna.

– Det är skrämmande uppgifter. IVO har stött på personal som gått med pistol i byxlinningen för att de var rädda för ungdomarna, säger Per Ramhorn till SvD.

Rädsla och otrygghet är några av anledningarna till att Sverigedemokraterna vill att reglerna kring sekretess- och tystnadsplikten ska ses över och att det ska förtydligas hur personalen på HVB-hemmen ska agera när de misstänker att någon som bor där är äldre än vad de utger sig för att vara.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Birgitta Hagström, som sitter i IVO:s ledningsgrupp, var med på det aktuella mötet med ledamöterna i socialutskottet. Hon ställer sig frågande till SD:s beskrivning och säger att hon inte känner igen den.

  – Vi har vid ett tillfälle träffat en huvudman, alltså en ägare till ett HVB-hem, som satt beväpnad för att han var rädd för incidenter utifrån. Det var vid ett tillfälle, och vi har 1 400 HVB-hem som vi är skyldiga till att granska minst en gång om året, säger hon.

  Uppgiften kommer från IVO i Stockholm som hade fått information om att en huvudman vid ett HVB-boende kan ha varit beväpnad vid ett tillfälle.

  – Vi gjorde en polisanmälan och nu ligger ärendet där, säger Agneta Krans, som är avdelningschef på IVO i Stockholm, till SvD.

  Det aktuella HVB-hemmet har sitt tillstånd kvar, enligt Agneta Krans. Birgitta Hagström säger att hon inte sagt någonting om att personen var beväpnad med pistol. Den informationen har inte IVO.

  – Vi har sagt att personen var beväpnad, säger hon.

  Emma Henriksson (KD), ordförande i socialutskottet, närvarade också vid mötet med IVO. Hon säger att det som SD påstår i sitt pressmeddelande inte stämmer.

  – Det stämmer inte alls. Det är en kraftig överdrift och en vinkling av frågan som inte ger en rättvis bild av det som sades, säger hon.

  SvD har även varit i kontakt med Socialstyrelsen som inte känner igen bilden som SD ger.

  – Nej, aldrig hört talas om något sådant. Vad skulle man få pistolerna ifrån? I mina öron låter det otroligt, säger Elisabeth Svedberg som är utredare på Socialstyrelsen.

  SD:s Per Ramhorn står fast vid sina uppgifter och ser det som att ord står mot ord.

  – Jag är nästan övertygad om att hon sa pistol, säger han.

  Annons
  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X