Annons

SD:s nordiska syskonpartier går till Putinvänlig allians

SD:s nordiska syskonpartier Sannfinländarna och Dansk Folkeparti ansluter sig till en allians med högerpopulister- och nationalister som öppet hyllar Vladimir Putin. SD vill inte förknippas med partier som samarbetar med Ryssland. Frågan är därför: vem ska SD då samarbeta med?

Under strecket
Publicerad

Olli Kotro, Sannfinländarna, Jörg Meuthen, Alternativ for Deuchland, Matteo Salvini, Lega, och Anders Vistisen, Danske Folkeparti vid presskonferensen där den nya koalitionen presenterades.

Foto: Luca bruno /AP Bild 1 av 1

Olli Kotro, Sannfinländarna, Jörg Meuthen, Alternativ for Deuchland, Matteo Salvini, Lega, och Anders Vistisen, Danske Folkeparti vid presskonferensen där den nya koalitionen presenterades.

Foto: Luca bruno /AP Bild 1 av 1
Olli Kotro, Sannfinländarna, Jörg Meuthen, Alternativ for Deuchland, Matteo Salvini, Lega, och Anders Vistisen, Danske Folkeparti vid presskonferensen där den nya koalitionen presenterades.
Olli Kotro, Sannfinländarna, Jörg Meuthen, Alternativ for Deuchland, Matteo Salvini, Lega, och Anders Vistisen, Danske Folkeparti vid presskonferensen där den nya koalitionen presenterades. Foto: Luca bruno /AP

Sverigedemokraterna har i intervjuer sagt att de inte vill förknippas med partier som samarbetar med Ryssland, och att de efter EU-valet i maj tänker hålla distansen till ryssvänliga partier i flygeln med EU- och invandringskritiska partier i EU-parlamentet.

Vår röda linje är Rysslandssamarbete, sade SD:s toppkandidat till SvD nyligen.
Men SD:s i dag främsta allierade och nordiska syskonpartier har inte samma betänkligheter kring ryssvänligheten hos sina samarbetspartners, och konturerna av en ny EU-kritisk supergrupp blir nu alltmer synliga, under ledning av det Putinvänliga, högerextrema italienska regeringspartiet Lega.

På ett möte i Milano tidigare i veckan meddelade Lega, Alternative für Deutschland, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna att de slår sig samman under namnet Alliansen för Europas folk och nationer.

Annons
Annons

Matteo Salvini, Legas partiledare och Italiens inrikesminister, har också bjudit in ett tjugotal andra EU-kritiska partier som i dag sitter spridda i tre olika grupper i EU-parlamentet, till alliansen. Tillsammans skulle de få större möjlighet att grabba åt sig nyckelpositioner i EU-parlamentet och påverka EU:s dagordning.

Sedan tidigare samarbetar Matteo Salvini också med franska Nationell samlings (tidigare Nationella fronten) partiledare Marine Le Pen. I EU-parlamentet sitter deras partier i samma grupp som exempelvis det nederländska Frihetspartiet med Geert Wilders i spetsen, och det österrikiska partiet med samma namn, Frihetspartiet, som leds av Heinz-Christian Strache, en Wienpolitiker med ett väl dokumenterat förflutet i paramilitära nazistiska ungdomsförband.

Dessa kommer, även de, att ansluta sig till den nya alliansen, lovade Salvini i Milano.

Förutom att de alla är invandrings- och EU-kritiska så förenas flera av allianspartierna också i synen på Ryssland. Både Salvini och Strache har formella vänskapsavtal med Vladimir Putin.

Den österrikiske tidningen Der Standard rapporterade i veckan att underrättelsetjänsterna i flera västländer, bland dem Storbritanniens och Nederländernas, har slutat att dela information med Österrikes säkerhetstjänst, som lyder under en inrikesminister från Frihetspartiet. Orsaken skulle vara risken att partiet läcker information till Kreml.

Samtidigt publicerade grävreportrar från brittiska BBC, tyska Der Spiegel och ZDF och italienska La Repubblica samtidigt uppgifter om att president Putins närmaste medarbetare beskrivit en av Alternative für Deutschlands ledamöter i Berlin, Markus Frohnmaier, som ”vår egen, helt styrda ledamot i förbundsdagen”.

Annons
Annons

Marine Le Pen, som fått frikostiga lån från Moskva för att driva presidentvalskampanj, sade i en intervju med SvD att Frankrike borde utveckla strategiska och ekonomiska förbindelser med Ryssland.

Dansk Folkeparti, Sannfinländarna och SD sitter i dag i samma partigrupp i EU-parlamentet. De har också en samarbetsgrupp inom ramen för Nordiska rådet, och Dansk Folkeparti stöttade SD inför riksdagsvalet i september förra året. Nu slår sig alltså Sannfinländarna och Dansk Folkeparti istället ihop med öppet ryssvänliga partier.

Frågan är då om Sverigedemokraterna att följa sina nordiska systerpartier till den stora partigrupp som håller på att skapas på ytterhögerkanten, eller om de håller vallöftet att inte ingå samarbete med Putinvänliga krafter.

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) sade efter mötet i Milano till TT att han var nöjd med att sitta i den partigrupp han tillhör i dag, Europeiska konservativa och reformister. Brittiska Tories och det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) är i dag de mest tongivande medlemmarna.

Efter EU-valet i maj, då de nordiska kollegorna i gruppen alltså försvinner och efter brexit, då britterna försvinner, kommer partigruppen domineras av PiS - ett parti som öppet anklagas av EU-kommissionen för att undergräva rättsstaten i Polen.

Övriga medlemmar är, till exempel, några irländska, italienska och rumänska partilösa politiker, en korruptionsfälld italiensk nationalist, en nordirländsk unionist, det slovakiska partiet ”Vanligt folk och oberoende personligheter” och en ledamot från ett nederländskt, fundamentalistisk religiöst parti som inte vill att kvinnor ska ha rösträtt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons