Annons
X
Annons
X

SD:s låtval väckte avsky på nätet

Tisdagen blev en veritabel kapprustning på både nätet och gatorna om vem som var bäst på att stjäla uppmärksamhet från Sverigedemokraterna på deras dag i Almedalen. Trots, eller kanske tack vare, de många aktionerna blev SD den i särklass mest omtalade organisationen under dagen.

Jimmie Åkesson fick mycket kraftig kritik för att han äntrade scenen till tonerna av Hammarbys signaturmelodi, ”Just idag är jag stark” av Kenta.
Jimmie Åkesson fick mycket kraftig kritik för att han äntrade scenen till tonerna av Hammarbys signaturmelodi, ”Just idag är jag stark” av Kenta. Foto: CHRISTINE OLSSON

Den stora uppmärksamheten för Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i Almedalen som tydligt framgår i SvD/Lisslys bevakningstjänst #socialavalet ska inte tolkas som ett stort stöd för SD på nätet. Majoriteten av inläggen om partiet är mycket kritiska.

Exempelvis väckte SD:s musikval när Jimmie Åkesson gick upp på scenen för att hålla sitt partiledartal på kvällen, fotbollslaget Hammarbys signaturlåt, starka reaktioner.

**”Åkesson äntrade **#Almedalen-scenen till tonerna av ’Just idag är jag stark’. Kenta roterar i sin grav. Bajare mot rasism har en del att göra.” skriver V:s före detta partiledare Lars Ohly, numera högaktiv twittrare.

Annons
X

”SD laddar upp med Kentas ’Just i dag är jag stark’. Jag har inte mått så här dåligt på lång tid”, twittrar Aftonbladets debattchef Ehsan Fadakar.

Rasism och nazism blev de mest omdebatterade ämnena och gick under tisdagskvällen om jobb och skola som hittills varit de två ämnen som helt dominerat debatten i sociala medier från Almedalen.

Bland initiativen på nätet kan nämnas hashtaggen #välkomnandesverige som Svenskt Näringsliv lanserade för att lyfta fram att invandring berikar Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bland de rent fysiska toleransarrangemang som ägde rum på Visbys gator fanns en Prideparad med några hundra deltagare, däribland Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

  Özz Nûjen höll också som utlovat show samtidigt som Åkesson talade.

  **Att lägga egna **arrangemang på politiska motståndares dagar är en klassisk strategi i Almedalen, men tisdagen var den i särklass mest nyhetstunga hittills i år.

  Redan på förmiddagen hölls tre stora arrangemang samtidigt och journalisterna fick fullt upp. Förutom SD:s presskonferens lade Centerpartiet sitt stora utspel då, om bland annat att skrota både Arbetsförmedlingen och Fas 3. Socialdemokraterna hade sitt seminarium med franske stjärnekonomen Thomas Piketty.

  Genomslaget på sociala medier uteblev emellertid för C, som inte ens dök upp på listan över de mest tio omtalade partierna/organisationerna under tisdagsförmiddagen i #socialavalet.

  Däremot väckte det viss munterhet på nätet när det visade sig att S och SD lyckades med att lägga samma förslag om bankskatt samtidigt.

  Men framförallt var det Feministiskt initiativ, som inte har någon egen dag i Almedalen eftersom de inte sitter i riksdagen, som i förväg hade aviserat att de tänkte sno SD:s dag.

  Fajten mellan Fi och SD vanns emellertid i både sociala och traditionella medier med mycket god marginal av SD.

  Annars har Fi de senaste månaderna gett SD en rejäl match på nätet och ofta varit mer omtalade i sociala medier än SD. Båda partierna starka på nätet, och får långt större uppmärksamhet där i förhållande till sin storlek i opinionen än de traditionella partierna får.

  Här hittar du sammanfattningar över vad som varit hetast tidigare dagar i Almedalen:

  Mån 30/6: Nytt sociala medier-rekord i Almedalen

  Sön 29/6: LO bäst på att tränga genom bruset i Almedalen

  Annons
  Annons
  X

  Jimmie Åkesson fick mycket kraftig kritik för att han äntrade scenen till tonerna av Hammarbys signaturmelodi, ”Just idag är jag stark” av Kenta.

  Foto: CHRISTINE OLSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X