Annons

SD:s ilska mot Grand Hotel: ”Ett enormt hyckleri”

Beskedet om att Grand Hotel offentligt går ut och säger att de ångrar den hårt kritiserade SD-festen i fredags väcker bestörtning hos Sverigedemokraterna.

– Spontant uppfattar jag det som ett enormt hyckleri från hotellets sida, man viker sig för en samling vänsterextremister, säger Henrik Vinge på SD:s pressavdelning, till SvD.

Publicerad
Foto: Tomas Oneborg

Prisgalan ”European freedom awards” arrangerades på Grand Hotel i Stockholm i fredags och på besökslistan stod företrädare för flera högerpopulistiska partier i Europa. Galan väckte en proteststorm på sociala medier och i en kampanj uppmanades människor att ranka hotellet på Facebook med endast en stjärna.

Nu skriver Grand Hotel att de ”ångrar” att de tog bokningen och att de borde ha brutit kontraktet från början.

Något som får Sverigedemokraterna att ilskna till.

Annons

– Spontant uppfattar jag det som ett enormt hyckleri från Grand Hotels sida. De har aldrig haft problem med att inhysa allt ifrån islamistiska ledare till blodbesudlade diktatorer. Så sent som för ett år sedan arrangerade man Saudiarabiens nationaldag och det är en av världens värsta diktaturer, säger presschefen Henrik Vinge.

Han menar att Grand Hotel nu skräms av den negativa kritiken och att ”de viker sig”.

Enligt SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein hade han och Grand Hotels vd Pia Djupmark ett möte för ett antal veckor sedan.

Det ska då ha förekommit hot med anledning av att galan skulle hållas och Djupmark frågade då om partiet kunde tänka sig att bryta kontraktet eller vända sig någon annanstans.

– Det var ingen förhandling utan jag uppfattade det som en ganska personlig kontakt. Hon ställde frågan och då svarade vi att vi inte ville det, men hon hade nog fortfarande kunnat göra det om hon absolut hade velat, säger Wallerstein.

Enligt Pia Djupmark har det kommit hotfulla mejl inför galan, men säger också att detta i sig inte är något ovanligt för hotellet.

– Det är vanliga saker som kommer hela tiden och det kan bli personangrepp, men det är inte så att det skrämt mig till att bryta kontraktet, säger hon.

Wallerstein tillägger att han delvis inte är förvånad över hotellets pudel.

– Det var lite väntat att de skulle ge efter för trycket, jag trodde bara att det skulle komma före galan och inte efter att den redan hållits.

Enligt Aftonbladet kräver SD en ursäkt och att Grand Hotel tar tillbaka sitt uttalande.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons