Annons
X
Annons
X

SD:s framgångar i centrum i utländska medier

Alliansen tog hem segern men Sverigedemokraternas frammarsch får stor uppmärksamhet i de utländska medierna. Ett ”nytt politiskt landskap i Sverige”, skriver danska Jyllands-Posten.

Foto: SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

Att ”Sverigedemokraterna stormar in i Riksdagen” som
danska Jyllands-Posten uttrycker det, är det som många utländska medier skriver om i dag. Att den borgerliga alliansen med Fredrik Reinfeldt i spetsen åter fått förtroende att styra skutan får samsas om det mediala utrymmet med Sverigedemokraterna.

BBC har valt en bild på en jublande glad Jimmie Åkesson högst upp i sin artikel, medan en sammanbiten Fredrik Reinfeldt hamnar längre ned med en bildtexten om att alliansen inte kommer att samarbeta, eller bli beroende av Sverigedemokraterna.

Annons
X

Även
The New York Times uppmärksammar Sverigedemokraterna. Sverige blir nu ännu ett land i Europa där högerpopulismen växer och når politiska framgångar enligt tidningen. Till skillnad från grannländerna Norge och Danmark, där invandringsfientliga partier varit framgångsrika under flera år, är det först i årets riksdagsval som ett högerpopulistiskt parti i Sverige får så pass många röster att de kommer in i riksdagen. Sverige som enligt The New York Times är känt för sin liberala och toleranta framtoning håller på att förändras.

Utmaningarna för den borgerliga alliansen som en minoritetsregering och Sverigedemokraternas frammarsch lyfts fram i
danska Berlingske Tidene. Ingen av blocken lyckades få majoritet och valresultatet blev det som båda de rödgröna och alliansen fruktade. De fyra närmsta åren kommer att bli tuffa för alliansen även om de fick fler röster än det rödgröna blocket. Det är inga positiva tongångarna med andra ord.

CNN lyfter fram att alliansen får nytt förtroende men lyckas inte få majoritet. Att Moderaterna växer och att alliansen för andra riksdagsvalet i rad är större än de rödgröna är historiskt. Trots detta väntar stora utmaningar för alliansen som förlorade sin majoritet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X