Annons
X
Annons
X

”SD:s framgångar har lett till humanare migrationspolitik”

Sverigedemokraternas intåg i riksdagen gjorde att Sverige fick en mer human migrationspolitik, menar MP:s partisekreterare Anders Wallner.

SD är nu Sveriges fjärde största parti, enligt SvD/Sifos väljarbarometer i oktober.

Samtliga övriga partiledare gick till attack mot Jimmie Åkesson under debatten om invandringen.
Samtliga övriga partiledare gick till attack mot Jimmie Åkesson under debatten om invandringen. Foto: SCANPIX

Sverigedemokraterna stöds av
7,7 procent av väljarna. Det starkaste stödet för partiet hittills i SvD/Sifos opinionsundersökningar. Men någon anpassning till SD:s politik för att vinna över väljare finns inte på dagordningen, enligt Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

– Jag har inte heller sett att de andra partierna anpassar sig. Vi kommer i alla fall att fortsätta utveckla vår politik för fler jobb och utbildning, säger hon.

Hon betonar att det samtidigt är självklart att Socialdemokraterna måste förhålla sig till SD, vilket även övriga partier måste göra.

Annons
X

– Men vi kommer främst att förhålla oss till verkligheten med ökad arbetslöshet, minskande resultat i skolan och så vidare. Sedan har SD de allra sämsta svaren på hur man löser de problemen.

Carin Jömtins partisekreterarkollega Kent Persson (M) menar att SD:s opinionsframgångar kan förklaras med de oroliga tiderna.

– Vi är inne i ett läge där vi ser ett omvärldstryck mot Sverige, ekonomisk oro i världen. Vi har börjat se tendenser till varsel. Det är klart att människor blir oroliga. Vi vet att initialt kan det leda till att väljare söker sig till missnöjespartier. Det är väl en sådan utveckling vi ser, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han menar att det är en oro som måste tas på allvar.

  – Vi måste förbättra vårt arbete ytterligare för att kunna ge svar på hur vi ska möta dessa människors oro.

  MP:s partisekreterare Anders Wallner menar att SD:s intåg i riksdagen har lett till en humanare migrationspolitik.

  – Det är tack vare vårt samarbete med regeringen. Vi var oroliga att Sverige skulle ta samma riktning som många länder har gjort när de fått in sådana här partier i parlamentet – att andra partier skulle anpassa sig.

  Samtidigt tycker han att SD:s invandringspolitiska linje fått större utrymme.

  – I senast
  partiledardebatten i SVT var en rubrik hur mycket invandring Sverige tål. Det är en föreställning som vi inte brukar prata om i Sverige. Vi tycker att den är missvisande. SVT har själva skrivit att formuleringen beror på att SD sitter i riksdagen och att SVT anpassat sig till det. Det tycker vi är tråkigt.

  Annons
  Annons
  X

  Samtliga övriga partiledare gick till attack mot Jimmie Åkesson under debatten om invandringen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X