Annons

”SD:s budget begränsar kulturen”

Anna Starbrink och Cecilia Elving.
Anna Starbrink och Cecilia Elving. Foto: Pressbilder

Konsten ska vara opolitisk – så länge den inte är känslig för Sverigedemokraterna. Det är så vi bland annat tolkar det senaste budgetförslaget, skriver L-politikerna Anna Starbrink och Cecilia Elving.

Under strecket
Publicerad

Konstens frihet ska inskränkas. Att det är innebörden av Sverigedemokraternas politik står klart. Senast är det i SD:s budgetförslag för Region Stockholm som partiet, utöver en rad nedskärningar i hälso- och sjukvården, vill begränsa den offentliga konsten. SD menar att stockholmare och andra behöver skyddas från den fria konstens budskap i våra offentliga rum. Vi menar annorlunda.

Sverigedemokraterna anser att konsten i det offentliga rummet ska vara opolitisk. Intentionen kan verka ofarlig, men bakom det går det att urskilja en vilja till att detaljstyra konsten – något som Sverigedemokraterna länge drivit på för. Trots att Sverigedemokraterna säger sig stå bakom principen om armlängds avstånd blir det tydligt att avståndet mellan konst och politik i själva verket väger lätt för dem. Som exempel kan nämnas ”menskonsten” i Stockholms tunnelbana som idag har gjorts till ett politiskt slagträ i Sverigedemokraternas kulturpolitik – både i Region Stockholm och ute i landet.

Annons
Annons
Annons