Annons
X
Annons
X

SD:s ”bröstfilm” högerpopulistisk Schweizimport

Partiet har drivit kampanjer för begränsade immigrantkvoter, minaretförbud och utvisning av ”kriminella invandrare”. Att förlagan till Sverigedemokraternas EU-negativa ”bröstfilm” har hämtats från högerpopulistiska Schweizerische Volkspartei är ingen slump, menar partiforskaren Marie Demker.

Ur Sverigedemokraternas reklamfilm för EU-valet.
Ur Sverigedemokraternas reklamfilm för EU-valet.

**I SD:s valfilm **varnas tittarna för extrem feminism och EU-federalism. Filmen har fått stor spridning och skapat debatt. Men så vidare originell är den inte.

En liknande valfilm har tidigare gjorts i Schweiz, med högerpopulistiska partiet SVP (Schweizerische Volkspartei) som avsändare.

Partiet har gjort sig känt för sitt motstånd mot invandring. SVP låg bakom det förslag om begränsad invandring från EU-länder till Schweiz, som i februari antogs med knapp majoritet i en folkomröstning.

Annons
X

Gräsanden i den svenska filmversionen saknas däremot i den schweiziska föregångaren. SVP har dock inte varit främmande för att använda sig av djur i politisk reklam. I en kampanj för att utvisa kriminella, från 2007, användes en teckning föreställande tre vita får på den schweiziska flaggan som sparkar ut ett svart får. Bildtexten var: ”Ger säkerhet”.

Partiet har också gjort sig känt för att vilja ha ett minaretsförbud.

– SVP har en tydlig främlingsfientlig agenda, säger professorn och partiforskaren Marie Demker, vid Göteborgs universitet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon liknar Schweiziska folkpartiet vid Dansk folkeparti och Österrikiska frihetspartiet, FPÖ.

  Marie Demker säger att det knappast är en slump att Sverigedemokraterna riktat blickarna mot kusinpartiet i Schweiz för att få inspiration.

  – De har samma ideologiska utgångspunkter. Det är inte ovanligt att svenska partier studerar vad liknande partier gör i Europa.

  **SVP har agrara rötter **och kunde tidigare liknas vid Centerpartiet.

  – Men det har förvandlats till vad jag skulle kalla ett nationalkonservativt parti.

  Av stiftelsen Expo har partiet fått beteckningen ”högerpopulistiskt”.

  **Paula Bieler,  **Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson, anser att det ideologiska syskonskapet spelar en underordnad roll i valet av inspirationskälla.

  – Vi har inget samarbete med SVP även om det finns vissa beröringspunkter. Det handlar mest om att filmen var kul, att den spreds mycket och hade satt sig i minnet.

  Hur ser du på SVP:s invandrings- och integrationspolitik? Känner ni er besläktade med partiet i det avseendet?

  – Partiet vill ha en reglerad invandring, liksom Sverigedemokraterna. Men hur de vill reglera och hur deras konkreta politiska förslag ser ut, vet jag inte. För att kommentera det skulle jag behöva närstudera deras politik. Vår film har inget med SVP:s politik att göra.

  Annons
  Annons
  X

  Ur Sverigedemokraternas reklamfilm för EU-valet.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X